PRVI DIGITALNI

Popis stanovništva provodit će se u dvije faze, evo kako ćete sve moći napraviti samostalno

Prva faza samopopisivanja kroz sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna, a druga, kada popisivači izlaze na teren, od 27. rujna do 17. listopada.

10:21h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Državni zavod za statistiku od 13. rujna do 17. listopada u dvije faze i na dva načina provest će prvi digitalni popis stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj. Prva faza samopopisivanja kroz sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna, a druga, kada popisivači izlaze na teren, od 27. rujna do 17. listopada.

– Pozivamo sve građane da se samostalno popišu u prvoj fazi samopopisivanja kroz sustav
e-Građani. U tom periodu imat će priliku samostalno popisati sebe i sve članove svoga
kućanstva kada njima to najviše odgovara. Dovoljan je jedan član kućanstva s
vjerodajnicom kako bi popisao svoje kućanstvo i sve njegove članove – stoji u objašnjenju.

Nakon ispunjavanja popisnog upitnika i uspješnog zaključavanja i slanja e-popisnice,
ispitanik će dobiti kontrolnu šifru generiranu u trenutku predaje e-popisnice, koja je dokaz uspješno provedenog samopopisivanja. Tu je šifru potrebno spremiti i sačuvati do druge faze popisa, odnosno do terenskog popisivanja kada će ispitanik šifru dati popisivaču zbog kontrole obuhvata popisivanja.

– Možete popisati svoje starije bližnje (roditelje, baku i djeda ili nekog drugog) koji žive u drugom kućanstvu s njihovom vjerodajnicom. Pravilo kod e-popisivanja jest da se s jednom vjerodajnicom popisuje jedno kućanstvo – navode.

– Popis stanovništva temelji se na izjavi. Prema Zakonu o službenoj statistici svi podaci prikupljeni u popisu stanovništva tajni su i upotrebljavat će se isključivo u statističke svrhe, drugim riječima, Popis stanovništva nije osnova za ostvarivanje bilo kakvih prava ili obveza – dodaju.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW