12.6 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Potvrđena integracija Medijskog sveučilišta i varaždinskog Veleučilišta
P

Ne propustite

Koprivnički gradski vijećnici većinom glasova donijeli su odluku o prihvaćanju Sporazuma o integraciji Veleučilišta u Varaždinu te Medijskog sveučilišta u Koprivnici. Odluka je objašnjena racionalizacijom troškova te ljudskih potencijala. Tako će se smanjiti potreba za zapošljavanjem novih kadrova, a zaposlenici Veleučilišta većinom rade na teret Ministarstva. Naime, Veleučilište u Varaždinu ima 49 djelatnika i 150 vanjskih suradnika, a Medijsko sveučilište 20 stalno, te 20 povremeno zaposlenih.

– Integracija će koristiti i jednome i drugome gradu, a prosperitet je zajamčen i cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj, navodi se, između ostalog, u objašnjenju obnašateljice dužnosti gradonačelnika Vesne Želježnjak. Integracija će Veleučilištu u Varaždinu omogućiti daljnji razvoj postojećih studijskih programa, s razine stručnih u razinu sveučilišnih, te će se istovremeno Medijskom sveučilištu omogućiti bolje pretpostavke za daljnji razvoj postojećih i novih sveučilišnih studija uz korištenje raspoloživih varaždinskih resursa. Integracija se provodi pripajanjem na način da se Veleučilište kao ustanova pripoji Sveučilištu kao ustanovi, uz istovremeni prijenos imovine, prava i obveza Veleučilišta, uključujući i njegovu djelatnost, na Sveučilište, a da se izvođenje stručnih studija Veleučilišta nastavi unutar Sveučilišta u okviru posebnog odjela. Vlasnički bi se udjeli u društvu Media uni, osnivaču Medijskog sveučilišta, promijenili na ravnopravan način, 50:50, budući da sada Grad Koprivnica drži udjele koji predstavljaju 75 posto temeljnog kapitala društva media.uni d.o.o., a Grad Varaždin putem društva VELV d.o.o. drži 25 posto udjela. Grad Koprivnica će još uložiti i 18 milijuna kuna u uređenje zgrada na području bivše vojarne za potrebe Sveučilišta.

Iako je rasprava bila burna, mnogo je pitanja ostalo nejasno.

– Tko će financirati integraciju, koji će se smjerovi moći studirati i koliko će studenata studirati? Veleučilište ima tri tisuće studenata, a Medijsko 300 – znači li to da ćemo financirati njihove troškove – pitala se oporba, a zanimalo ih je i tko je procijenio da je vrijednost zajedništva Veleučilišta i Sveučilišta veća od vrijednosti samog Medijskog sveučilišta. Također, mučilo ih je i pitanje trajne dopusnice za rad Medijskog sveučilišta.

– Nećemo valjda uložiti 30 milijuna kuna u projekt za koji ne znamo hoće li dobiti dozvolu – čulo se na sjednici.  Grad je dosad, naime, za privremenu dopusnicu izdvojio gotovo tri milijuna kuna, a za rad Sveučilišta izdvaja oko pet milijuna kuna.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Zlatna od glave do pete, ova žena ruši sve mitove o godinama, nama je baš mrak!

Pa godine ovo, pa godine ono. Što se smije, a što se ne smije nositi. Ma da... Žene budite...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×