Povećane plaće Podravkinim radnicima

09:40h
0
Nova uprava povećala je plaće radnicima za 2,2% / Foto: Ivan Brkić

Kao što je novi predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić i najavio, prvi zadatak koji je bio postavljen pred novu Upravu bio je dovršetak procesa mirenja između poslodavca i sindikata. Proces je uspješno okončan jučer, a rezultat je povećanje plaća radnicima Podravke.

Nakon nekoliko sastanaka mirenja na kojima ništa nije bilo dogovoreno jer je stara Uprava smatrala kako nema mandat za pregovore, pregovaračke ekipe sindikata i poslodavca jučer su ponovo sjele za stol. “Uspjeli smo pronaći jedno kompromisno rješenje kojim ni jedna ni druga strana nije previše zadovoljna.”, rekao nam je Darko Tetec, predstavnik sindikata u procesu mirenja. “Sporazum je postignut oko visine osnovne plaće.”, objašnjava Tetec. “Osnovna plaća Podravkaša od sad pa na dalje više nije 1820 nego 1860 kuna.” Tetec naglašava kako sindikalna strana nije u potpunosti zadovoljna povećanjem od 2,2%: “Ovo nije ono što ljudi očekuju i čime bi bili zadovoljni. Ali, uzevši u obzir okolinu u kojoj se nalazimo i događaje koji se dešavaju danas, kao i opću situaciju u zemlji, mislim da je svako povećanje veliki uspjeh. Dok ne dođu bolja vremena nerealno je očekivati veća povećanja plaća.”


Marijan Slukić, predsjednik SINPOD-a, smatra kako je ovo dobar pomak: “U današnje vrijeme je rijetkost da se poveća plaća. Znam da zvuči malo, ali tih 40 kn u konačnom obraćunu plaće će ipak biti nešto više.” Najavljuje i kako sindikate sada očekuju kolektivni pregovori.

čitam...