Dobre vijesti

Povrat poreza stiže ranije, a nekima bi na račune moglo sjesti gotovo dvadeset tisuća kuna

Procjene su i da će pravo na tu olakšicu imati oko 260 tisuća zaposlenih u dobi do 30 godina, s tim da bi se onima do 25 godina trebao vratiti cjelokupni plaćeni porez na dohodak od nesamostalnog rada, a onima između 25 i 30 godina polovica.

11:50h
0
Zdravko Marić
Zdravko Marić // Foto: Ivan Brkić

Lokalni proračuni bi zbog olakšica za mlade trebati osigurati znatno više novca nego prošle godine, a računa se da bi povrat poreza ove godine mogao premašiti dvije milijarde kuna, javlja Poslovni dnevnik, a prenosi Net.hr.

Lokalne vlasti zaokupljene su trenutno povratima poreza na dohodak, za što će za dva-tri mjeseca ove godine lokalni proračuni zbog olakšica za mlade trebati osigurati znatno više novca nego prošle godine, a dio gradova još ne zna koliko više. Ministar financija Zdravko Marić je potkraj veljače najavio kako bi povrat poreza na dohodak ove godine trebao krenuti u svibnju, odnosno nešto ranije nego obično.

Računa se da bi povrat poreza ove godine mogao premašiti dvije milijarde kuna, pri čemu je efekt olakšica za mlade prvotno procijenjen na oko 700 milijuna kuna. Procjene su i da će pravo na tu olakšicu imati oko 260 tisuća zaposlenih u dobi do 30 godina, s tim da bi se onima do 25 godina trebao vratiti cjelokupni plaćeni porez na dohodak od nesamostalnog rada, a onima između 25 i 30 godina polovica.

Poslovni.hr piše da bi tako za koji mjesec onima s neto plaćom oko 8000 kuna ili oko 12.000 bruto, ako su u dobi do 25 godina, na račune moglo sjesti i 19.000 kuna, a ako su bliže 30. godini, upola manje.

Što se lokalne razine tiče, u gradskoj upravi Križevaca navode da su radili nekoliko varijanti procjena, no kako grad ne raspolaže točnim podacima o plaćama prema dobnoj strukturi, procjena im varira od 800 tisuća do 1,2 milijuna kuna dodatnog povrata u odnosu na prethodne godine.