Novi saziv savjetodavnog tijela

Predsjednica Savjeta mladih Ivana Toth: Nismo političari i ne dobivamo novac, no imamo velike planove za mlade u Koprivnici

Imamo jako puno mogućnosti i veliki prostor za rad te sve zapravo ovisi o nama, o članovima, koliko smo voljni potruditi se i stvarno raditi na boljem povezivanju s mladima kako bismo mogli što bolje dati mladima što im treba, kaže Ivana Toth.

11:30h
0
Savjet mladih // Foto: koprivnica.hr

Prije nešto više od mjesec dana izabrani su članovi Savjeta mladih Koprivnice, savjetodavnog tijela koje čini devet mladih ljudi – Ivana Toth, Karla Ressler, Dejan Čokonaj, Nikol Bali, Ivan Car, Matija Stambolija, Vanja Vasiljević, Ivan Pišpek i Teodora Lukavski. Iako je ovo već peti saziv, malo građana zapravo zna što je Savjet mladih, čime se bavi i kako može utjecati na situaciju i život u njihovom gradu.

O tome smo razgovarali s Ivanom Toth, novom predsjednicom Savjeta mladih. Kao što nam je pojasnila, njihova uloga prvenstveno je briga za interese i uključenost mladih na lokalnoj i područnoj razini, ali njihov utjecaj može se protezati i mnogo šire od toga.

Kao Savjet mladih predstavničkom tijelu jedinica lokalne i područne samouprave dajemo svoje mišljenje, prijedloge i preporuke o pitanjima i temama od interesa za mlade. Uključeni smo u aktivnosti suradnje na nacionalnoj i međunarodnoj razini te se također bavimo informiranjem i savjetovanjem o pitanjima od interesa za mlade putem tiskovina, elektroničkih medija i slično bez diskriminacije, ideoloških i drugih utjecaja – kaže predsjednica Savjeta.

Foto: koprivnica.hr

Član Savjeta mladih može biti bilo tko, uz uvjet da ima 15 do 30 godina, a kandidiraju ih udruge koje su oprijedjeljene za rad s mladima, učenička vijeća, studenski zborovi, pomladci političkih stranaka, sindikalnih ili strukovnih organizacija u RH i neformalne skupine mladih. Dakle, članstvo u nekoj političkoj stranci nije nužno.

Ne bih rekla da je potrebno biti aktivan u politici, makar mislim da ne može odmoći imati bar neko osnovno znanje o tome što se trenutno događa u zemlji i svijetu – smatra Ivana.

Članove više ne motivira ni novac jer ga, naime, za sudjelovanje neće ni dobiti, što je jedna od promjena u odnosu na prijašnje sazive.

To nama ne pada teško, svi samo želimo malo pokrenuti priču oko mladih i njihovih prava i mogućnosti. Također smo u većini nestranački opredjeljeni što je po mom osobnom mišljenju jako dobro jer zagovaramo isključivo interese mladih – uvjerena je ona.

Ivana Toth // Foto: Matija Gudlin

Otkrila nam je i koji će biti prvi koraci Savjeta mladih. Priznaje da je potrebna i promocija savjetodavnog tijela kako bi što više građana bilo informirano o njihovom djelovanju.

Prvi koraci će nam biti mali, ali se nikako ne mislimo zadržati na tome i plan nam je zapravo, malo-pomalo, u skladu s mogućnostima raditi sve veće stvari stepenicu po stepenicu. Među prvim aktivnostima mislimo organizirati sad već poznatu ‘Maturanti pitajte studente’ tribinu gdje će maturanti moći pitati studente sve što ih zanima o raznim fakultetima te gradovima u kojima su ti fakulteti kako bi kroz što bolju informiranost mogli pametnije odlučivati o vlastitoj budućnosti. Iduće na listi nam je promocija samog Savjeta mladih na gradskom trgu u prosincu. Sve detalje ćemo ažurno objavljivati na našoj Facebook stranici gdje nas mladi mogu i kontaktirati sa svim pitanjima, prijedlozima i kritikama koje imaju – poručuje Ivana.

Savjet mladih je, prema njenom mišljenju, malo gradsko tijelo, no može biti iznimno važno za mlade u Koprivnici. Tu ima i prednost u odnosu na druga tijela, a to je što pružaju mogućnost izravne komunikacije između Grada i mladih.

Foto: koprivnica.hr

Imamo jako puno mogućnosti i veliki prostor za rad te sve zapravo ovisi o nama, o članovima, koliko smo voljni potruditi se i stvarno raditi na boljem povezivanju s mladima kako bismo mogli što bolje dati mladima što im treba. Možemo promijeniti puno toga, po meni osobno stav koji mladi trenutno imaju prema politici u globali. Iskreno, mislim da je dobra informiranost jedini lijek za napredak – smatra predsjednica Savjeta.

Osim kratkoročnih planova poput promocije, provođenja anketa i organiziranja tribine, imaju i većih ambicija koje bi se protezale kroz dulje razdoblje.

– Jedan od većih zalogaja koji mislimo uzeti je izrada gradskog programa za mlade koji bi se radio za period od 5 do 10 godina kroz komunikaciju s gradom, mladima, raznim udrugama i građanima općenito. Moj osobni cilj je što bolje oglašavanje Savjeta mladih jer trenutno samo 52 posto gradova u Hrvatskoj ima konstituiran Savjet mladih. Znači, skoro pola gradova nema nikakvu komunikaciju između mladih i grada. Ovakva činjenica bi nas sve trebala malo trgnuti na rad i što bolje informiranje i povezivanje mladih i Savjeta mladih – zaključuje Ivana Toth.

čitam...