EU PROJEKTI

FOTO Predstavnici Grada sudjelovali na Smart City Expo Svjetskom kongres

11:12h
0
Smart city // Foto: koprivnica.hr

Smart City – pametan grad je novi moderan koncept u kojem se primjenjuje nova informatička i komunikacijska dostignuća u svakodnevnom životu stanovnika određene lokalne zajednice.

Prošlog tjedna predstavnici Grada Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika i Tomislav Golubić, viši stručni suradnik za građenje te predstavnica Komunalca Robertina Zdjelar, rukovoditeljica Sektora za strateško planiranje razvoj i EU projekte, bili su na Smart City Expo Svjetski kongres u Barceloni. Konferencija i sajam trajali su tri dana. Istome je prisustvovalo 16688 posjetitelja, 420 govornika, 591 izlagač i 600 gradova.  Manifestacije ovoga tipa održavaju se jednom godišnje, svjetskog su karaktera a cilj im je na jednom mjestu okupiti istraživače i akademsku zajednicu, investitore, inovatore  i javnu upravu te ostale zainteresirane skupine.

Grad Koprivnica ove je godine u rujnu stekao prestižan certifikat ISO 37120 – platinasti.

– U usporedi s velikim svjetskim gradovima možemo argumentirano ustvrditi da Koprivnica prati trendove, ali želimo biti još bolji i raditi na nekim inovativnim rješenjima koja će biti primjenjiva u drugim sredinama – zaključila je Melita Samobrec, zamjenica gradonačelnika.

Iz digitalnog doba prelazimo u pametno SMART doba. Sustav je osmišljen na način da se temeljem podataka iz različitih sustava i okruženja te analizom istih, iznjedre rješenja za aktualne probleme u društvu te za poboljšanje kvalitete života građana.

Smart City – pametan grad je novi moderan koncept u kojem se primjenjuje nova informatička i komunikacijska dostignuća u svakodnevnom životu stanovnika određene lokalne zajednice.

Vrlo razvijana primjena pametnih rješenja vidljiva je u prometu, mjerenju kvalitete zraka, javnoj rasvjeti, pronalaženju slobodnih parkirnih mjesta te naplati istih, energetskoj neovisnosti, mobilnosti, ali postoje i područja u kojima tek treba dati doprinos kroz stvaranje inovacija koje su na korist građanstvu i kvalitetnijem i udobnijem životu. Taj proces mora početi sada, mora biti zasnovan na spoznaji o stanju u zajednici.

Nove inovativne ideje koje će se razvijati u narednom periodu idu u smjeru ekologije i čistog okoliša.

– Koprivnica je mali grad u usporedbi sa svima koji su bili prisutni na ovom događaju, međutim možemo reći da su naši sugovornici sa velikom pažnjom slušali, što mi mali imamo i što želimo dalje raditi. To nam daje dodatan vjetar u leđa i elan i energiju – rekla je Robertina Zdjelar, rukovoditeljica Sektora za strateško planiranje razvoj i EU projekte.