30.1 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
počivao u miru

Preminuo pater Ivan Fuček, počasni građanin Đurđevca, posljednji ispraćaj je sutra u 15 sati na Mirogoju
P

Neizmjerno je volio svoj zavičaj, ponosio se običajima, starinama, kajkavskim duhom i jezikom. Prijateljevao je s brojnim umjetnicima , veseleći se njihovim stvaralačkim dometima. Svaki njegov dolazak u Đurđevac bio je praznik duha i iskrene srdačnosti.

Ne propustite

U svojoj 94. godini života napustio nas je IVAN FUČEK, teolog, Isusovac, uvaženi profesor i jedan od najvećih uglednika u području moralne teologije, koji su obilježili 20. st.

Za nas Podravce gubitak je utoliko veći, što je riječ o našem zavičajniku i sugrađanu, rođenom u malom Đurđevcu, koji je svojim životom i radom učinio velikim i poznatim u najprobranijim intelektualnim krugovima. Pater Fuček podrijetlom je iz skromne seljačke obitelji, no zahvaljujući urođenoj bistrini i marljivosti, te podršci koju je našao u okviru Crkve, uspio je postići velike akademske naslove. Školovao se u Đurđevcu i Zagrebu, gdje je i maturirao i stupio u Družbu Isusovu. Završivši filozofske i teološke studije, zaredio se 1955. godine, u potpunosti posvetivši svoj život službi za dobro i moralno zdravlje naroda.

Napisao je osobito vrijednu disertaciju o Juriju Mulihu, isusovačkom misionaru iz 18. st.  U tom djelu sačuvane su i neke od najljepših stranica stare kajkavske književnosti i kajkavskog jezika, što je pridonijelo buđenju interesa za taj neizmjerno važan dio identitetske i jezične baštine. Ivan Fuček istakao se kao predavač i obrazovatelj u širokom spektru kolegija, kamo spadaju: antička povijest, moderna filozofija, liturgika, kateheza, moralna teologija ( s naglaskom na obiteljskom moralu) i dr. Od 1980. godine predavao je i na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, kao redoviti profesor za specijalnu moralnu teologiju. Bio je drugi predavač iz Hrvatske na tom slavnom učilištu, iza velikog Ruđera Boškovića.

Omiljen među studentima i vjernicima, pater Fuček bio je uvijek spreman na savjet i duhovnu pomoć. Prihvaćao je dijalog u svakoj prigodi, surađujući u tisku i na radiju, gdje je otvarao različite teme iz svojih područja, djelujući na ekumenskoj širini razmjene mišljenja. Od 1959. objavljivao je i vlastite knjige, koje imaju pedagoški značaj, prenoseći snagu uvjerenja, kakva je patra Fučeka odlikovala od ranih duhovničkih dana. Neizmjerno je volio svoj zavičaj, ponosio se običajima, starinama, kajkavskim duhom i jezikom. Prijateljevao je s brojnim umjetnicima, veseleći se njihovim stvaralačkim dometima. Svaki njegov dolazak u Đurđevac bio je praznik duha i iskrene srdačnosti.

Grad Đurđevac proglasio ga je svojim počasnim građaninom, a prijateljstva koja je sklopio ostavljaju trag i iza njegova odlaska.

– Dugujemo mu veliku zahvalnost, koju želimo izraziti nastavljajući njegovo plemenito djelo i čuvajući uspomenu na njegovo ime i životni put, kao najveći primjer generacijama  – piše na stranicama grada.

Posljednji ispraćaj i oproštaj od patera Ivana Fučka održat će se na zagrebačkom groblju Mirogoj u srijedu, 15. siječnja 2020. godine u 15 sati.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Vesele kolone

FOTO Tako se slavi kraj nastave! Mali Radići dan iskoristili za odlazak u kino, pogledajte to veselje

Učenici diljem Lijepe Naše broje dane do završetka školske godine. Posljednji tjedan učenici Osnovne škole Braća Radić iz Koprivnice iskoristili...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×