Prijedlog sustava javnog prijevoza u Koprivnici u diplomskom radu švedskih studenata

10:00h
0
Prijedlog izgleda novog autobusnog terminala pokraj Željezničkog kolodvora u Koprivnici

U proljeće 2013. godine dvojica studenata švedske Visoke tehničke škole Sveučilišta u Lundu boravila su u Koprivnici. Tijekom svog petodnevnog boravka obišli su grad i “snimili” stanje prometa kako bi za svoj diplomski rad izradili plan uvođenja javnog prijevoza u Gradu Koprivnici.

– Zašto su izabrali naš grad? Viktor Stojanovski i Admir Vejzović svojom su obiteljskom poviješću vezani za prostor bivše Jugoslavije. Svojim znanjem željeli su doprinijeti našem razvoju i primijeniti znanje stečeno na prestižnom švedskom sveučilištu. Diplomirali su u srpnju s diplomskim radom pod nazivom Autobusne linije i dizajn autobusnog terminala, Prijedlog sustava javnog prijevoza u gradu Koprivnici – objašnjavaju iz Grada Koprivnice.

Prvi dio rada tih studenata je analiza postojećeg stanja te definiranje važnih točaka za daljnji razvoj. Nakon toga istražuje se mogućnost uspostavljanja mreže javnog prijevoza u gradu. Kroz analizu sustava javnog prijevoza prema smjernicama projekta HiTrans, u ovom radu se predlaže najpovoljnija lokacija autubusnog terminala. Nadalje, predlaže se dizajn i okoliš terminala s pozicije korisnika.

– Izrađen je model koji najbolje zadovoljava navedene ciljeve. Izrađene su dvije verzije glavnih autobusnih ruta koje mogu zadovoljiti potrebe raznih skupina korisnika. U konačnom planu neophodno je odrediti za koju ciljnu skupinu će se gradska strategija opredijeliti i sukadno tome prilagoditi model terminala. Konačni rezultat rada je definiranje dva prijedloga autobusnih gradskih ruta koje mogu zadovoljiti potrebe dvije različite skupine korisnika – stoji u diplomskom radu Viktora i Admira.

Oba prijedloga predviđaju po dvije rute gradskog autobusnog prijevoza dugačke oko 6,5 kilometara, koje je moguće prijeći u 20 minuta.Ciljne skupine su građani koje javni prijevoz dovodi do najfrekventnijih destinacija u gradu – željezničkog kolodvora, bolnice, trgovina i gradskih ureda te zona rekreacije. Bio bi prilagođen i učenicima koji bi javnim prijevozom stizali do škola, bazena, sportskih terena i središta grada te studentima koji autobusom mogu stići do područja kampusa.

– Idealno mjesto budućeg autobusnog terminala  nalazi se na prostoru ispred željezničke stanice. Takav smještaj funkcionalno bi povezao dva oblika javnog prijevoza, a uz planirani terminal gradskih bicikala omogućio bi jednostavno korištenje svih ponuđenih opcija – ističu iz Grada Koprivnice te dodaju kako će nastavak rada na planiranju budućeg intermodalnog putničkog terminala u sklopu projekta CIVITAS DYN@MO pokazati koliko su švedski studenti tijekom svog kratkog boravka u Koprivnici ispravno utvrdili želje i potrebe, no da će njihov rad sasvim sigurno poslužiti kao osnova budućeg rješenja.

Planiranje sustava javnog prijevoza u Koprivnici jedna je od mjera projekta CIVITAS DYN@MO. U sklopu projekta izradit će se Studija javnog prijevoza, integrirani sustav prodaje voznih karata te Idejni projekt intermodalnog putničkog terminala.

čitam...