Danas u knjižnici

Pripovjedač, romanopisac i novinar Ante Tomić dolazi u Koprivnicu

Tomić radi kao novinar za Jutarnji list. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolju reportažu 1996. godine i kolumnu 2005. godine. 

09:41h
0
Knjižnica i čitaonica Fran Galović // Foto: Matija Gudlin
Knjižnica i čitaonica Fran Galović // Foto: Matija Gudlin

U Knjižnici i čitaonici Fran Galović Koprivnica na Stručno-znanstvenom odjelu danas u 19 sati će se održati književni susret s poznatim novinarom i književnikom Antom Tomićem.


Pretražujući informacije o piscu i proučavajući njegove interese odlučili smo da ćemo za najavu preuzeti bilješku o piscu iz njegove knjige Klevete i laži, prenosi web stranica knjižnice:

Ante Tomić je pripovjedač, romanopisac i novinar. Onaj koji navodi ljude da se u nepriličnim okolnostima, u autobusima javnog prijevoza, čekaonicama provincijskih domova zdravlja, u zatvorima i pred kafićima u Bogovićevoj ulici u Zagrebu, smiju dok čitaju dnevne novine. Neke novije statistike kažu da na Tomića otpada 66 postotaka u ukupnog hrvatskog smijeha. Oni koji ne vole ni Tomića, ni ljude koji se smiju, kažu da je to humor na prvu loptu. Jer je smiješan.

Prvu zbirku priča Zaboravio sam gdje sam parkirao objavljuje 1997., a njezino prošireno izdanje 2001. Njegov roman prvijenac Što je muškarac bez brkova izlazi 2000. Roman je postigao veliki uspjeh. Do sada je imao sedam izdanja. Godine 2001. objavljuje knjigu feljtona Smotra folklora, potom roman Ništa nas ne smije iznenaditi 2003., knjigu feljtona Klasa optimist i priče Veliki šoping 2004., roman Ljubav, struja voda i telefon 2005., Građanin pokorni 2006., kolumne Dečko koji obećava  2009., roman Čudo u Poskokovoj Dragi, kolumne Nisam pametan, 2010.  i roman Punoglavci, 2011. i Pogledaj što je mačka donijela, 2017.

Zajedno s Ivicom Ivaniševićem napisao je dramu Krovna udruga. U adaptaciji Aide Bukvić zagrebački je HNK uprizorio roman Što je muškarac bez brkova. Predstava je na Marulićevim danima 2002. godine osvojila nagradu za najbolju predstavu u cjelini. Tomić je koscenarist filma Posljednja volja te TV serije Novo doba.

Godine 2005. Hrvoje Hribar je prema njegovom prvom romanu snimio film Što je muškarac bez brkova, a 2006. redatelj Rajko Grlić je prema Tomićevoj knjizi Ništa nas ne smije iznenaditi snimio film Karaula. Ustav Republike Hrvatske, ljubavna priča  četvrti je zajednički scenarij Tomića i Grlića te njihov treći realizirani film.

Tomić radi kao novinar za Jutarnji list. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolju reportažu 1996. godine i kolumnu 2005. godine.

čitam...