danas gradsko vijeće

Programom oporavka planira se projektirati novi vrtić i teniska dvorana u Križevcima, parking ostaje besplatan još par mjeseci

Grad Križevci osnovat će Zakladu za studente Visokog gospodarskog učilišta Križevci s potresom pogođenih područja.

17:00h
0
Gradsko vijeće Grada Križevaca // Foto: Mateo Alečković

Žustra je bila konstituirajuća sjednica križevačkog Gradskog vijeća. Pisali smo kako se pozivalo na kršenje statuta, tražile su se stanke, no u konačnici je većina sklopljena, o čemu više možete pročitati ovdje. Za novoga predsjednika Vijeća izabran je Igor Frbežar koji će voditi današnju, drugu sjednicu koja će se održati u kinodvorani prigorskoga grada.

Na dnevnom je resu 28 točaka. Govorit će se o održavanju komunalne infrastrukture na gradskome području u 2020. godini. Ukupno je prošle godine utrošeno 6.317.457,26 kuna od planiranih 6.650.000,00 kuna. Jedina značajna razlika, stoji u obrazloženju materijala, jest u održavanju javnih površina što uključuje zimsku službu. Kako je prošlogodišnja zima po pitanju snijega bila slaba, tako je potrošeno 186.287,82 kuna manje.

Pod istom će se točkom govoriti i o građenju objekata i uređaja komunalne infrastrukture. Grad Križevci za ovaj je program prošle godine potrošio 7.513.923,91 kuna, a planirano je 9.648.826 kuna. Gradonačelnik Mario Rajn dao nam je objašnjenje za razliku između ta dva iznosa, a koja je malo veća od dva milijuna kuna.

– Više-manje stvar je građevine, dok je dio stvari ispao jeftiniji, kao što je izgradnja skate-parka. Jedna od većih stavaka, jer rješavamo dodatne imovinsko-pravne odnose, jest uređenje pomoćne staze u Čabrajima gdje smo dobili novac Europske unije od oko 100 tisuća eura, a mi smo realizirali oko polovice. U pravilu je riječ o ugovorenim radovima koji zbog različitih okolnosti, od stanja građevine do cijene materijala pa i otegnutih radova, nisu završeni. Ali, svakako će biti gotovi do kraja godine – najavio je Rajn.

Gradonačelnik Mario Rajn // Foto: Mateo Alečković
Želimo što spremniji dočekati fond oporavka, kaže Rajn

Krajem studenoga prošle godine, Grad Križevci donio je proračun za 2021. godinu težak 130.434.900 kuna. On će doživjeti određeni rebalans, odnosno doći će do dopuna i izmjena.

– Nastavljamo ulagati u bazičnu komunalnu infrastrukturu, pa su tu povećanja. Također, jako nam je bitan program rane intervencije gdje idemo sufinancirati, što je 150 tisuća kuna. Za druge kapitalne projekte, poput projekta Future Hub, u sklopu kojega su Udruzi P.O.I.N.T. odobrena sredstva kao nositelju, moramo kao partner osigurati dodatna sredstva. Povećavamo sredstva za nabavu zemljišta, predvidjeli smo 650 tisuća kuna. Planiramo projektirati novu osnovnu školu, a nemamo dovoljno vlastitog prostora – rekao nam je gradonačelnik.

Pojačat će, kaže, i stavku za izradu projektne dokumentacije.

– Projektiramo novi dječji vrtić, tenisku zatvorenu dvoranu i dodatne projekte koji idu u program oporavka. Uglavnom, neke se stvari poravnavaju, neke povećavaju kako bismo spremniji dočekali fond oporavka i najavljena sredstva – najavio je Rajn, dodajući kako će raditi i na zelenim površinama te rekonstruirati odvodnje koje nisu dio projekta aglomeracije.

O u tekstu navedenim točkama odlučivat će se na današnjem Gradskom vijeću // Foto: Mateo Alečković
Nekadašnji projekt Novoga centra

Na dnevnome redu donosit će se i odluka o stavljanju van snage Detaljnog plana uređenja Novog centra, odnosno južnoga dijela bivšeg kompleksa vojarne Ban Stjepan Lacković.

– Svojedobno, prije mojega prvoga mandata, na Posrednjem putu iza Tehnološkog parka bio je plan Novoga centra u sklopu kojega su predviđene zgrade na imovini koja nije naša, koja je u povratu dodijeljena crkvi. Zadnjim izmjenama, to je zemljište i naznačeno za crkvene namjene. Niti smo mi vlasnici, niti je to komplementarno – izjavio je Rajn.

Paralelno s time, trebale bi se donijeti izmjene glede Urbanističkog plana uređenja pretežito stambene zone Posrednji put.

– To je dio kojim upravljamo. Nije potpuno u našem vlasništvu, dijelom je u privatnom, ali to je naša nova građevinska zona za obiteljske kuće. Moramo napraviti izmjene jer ubacujemo novu infrastrukturu. Primjerice, nije postavljena DTK mreža, a moramo omogućiti da se u nekom trenutku optika dovede do obiteljskih kuća. Kuće se, inače, ondje rade, a u posljednjem mandatu više smo se fokusirali na istočni dio te zone jer je to nastavak Ulice Stjepana Radića. Tamo smo imali i prodali gradilišta. Sada su na zapadu krenule privatne investicije, međutim treba riješiti detalje koji nisu problem, već valja infrastrukturno pripremiti – objasnio je.

Ilustracija // Foto: Matija Gudlin
Parking ostaje besplatan, tražit će se novi koncesionar

O parkingu u Križevcima poprilično se govorilo u proteklim mjesecima. Zadnji dio priče govori o Visokom upravnom sudu koji je poništio odluku o davanju koncesije, premda je tvrtka, koja je istu dobila, već postavila svoje uređaje. Time, dakle, parking ostaje besplatan za Križevčanke i Križevčane. Neće se naplaćivati dok se ne sklopi nova odluka.

– Odlukom Upravnog suda proces je vraćen u ponovno ocjenjivanje ponuda. Prvoodabrana više nije razmatrana, dok druga nije imala kompletnu dokumentaciju pa samim time nijedna ponuda nije bila valjana jer su samo dvije pristigle – prepričao je Rajn.

U konačnici, cijeli je postupak poništen te se ide s novim raspisivanjem natječaja za koncesiju. Do dolaska novoga koncesionara, a to su prema riječima gradonačelnika dva-tri mjeseca, parking će ostati besplatan.

– Sve je više frustracija građana uslijed besplatnog parkinga. Ipak, koliko god izgledalo kao prihvatljivo, nedostaje reda u centru grada. Značajan broj građana na parkiralištima ostavlja svoje automobile, iako imaju dvorišta u blizini. Praktički je nemoguće, za vrijeme radnog vremena, pronaći parking. Ranije je to bilo puno lakše – dodao je Rajn.

Pokreću Zakladu za studente Visokog gospodarskog učilišta Križevci s potresom pogođenih područja

Grad Križevci osnovat će Zakladu za studente Visokog gospodarskog učilišta Križevci s potresom pogođenih područja. Svrha će, dakle, biti stipendiranje studenata s područja kao što su Petrinja, Glina, Sisak, kao i ona iz Sisačko-moslavačke, Zagrebačke ili Karlovačke, ako dokažu da su stradali.

– Imamo pozitivne naznake gospodarskih subjekata koji žele uplatiti u takav tip zaklade – tvrdi Rajn.

čitam...