Projekt Recikliraj predstavljen u Dječjem vrtiću Tratinčica

21:26h
0
Djeca iz Dječjeg vrtića Tratinčica pokraj novih spremnika za otpad // Foto: Koprivnica.net

U Dječjem vrtiću Tratinčica u Koprivnici predstavljen je u utorak projekt Recikliraj, čiji su pokretači Grad Koprivnica i Komunalac, a sufinancirao ga je Fond za zaštitu okoliša.


U sklopu projekta bit će postavljeno 24 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u objektima dječjeg vrtića Tratinčica. Spremnici su dizajnirani u životinjskim likovima (dupin, medvjed i žaba) kako bi što više zainteresirali djecu i približili im važnost recikliranja.

– Naši mali žitelji su već odavno ekološki osviješteni, ovdje se već odavno prikupljao sav otpadni materijal koji se reciklira. No, ovim smo projektom još više približili problematiku njihovoj dobi te će uz ove lijepe kutije još radosnije razvrstavati otpad. Kad narastu, bit će pravi građani Grada Koprivnice koji će paziti i na svaki mali papirić koji će se reciklirati – rekla je gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak.

Predsjednica Uprave Komunalca Maja Hleb dodala je:

– Najavili smo već prošle godine da ćemo početi provoditi projekt Recikliraj. Želja, namjera i obveza nam je provoditi edukaciju djece u vrtićima, a isto tako i u školama te edukaciju građanstva. Ukupna vrijednost ovih kanti je oko 90.000 kuna bez PDV-a, no ovo je samo početak. Kante su visokokvalitetne i otporne – istaknula je Hleb.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica Slavica Mihalec Kanižaj pred novinarskim mikrofonima // Foto: Koprivnica.net

Dječji vrtić Tratinčica je u prvih 10 mjeseci prošle godine napravio 22 tone smeća, a odvajanjem otpada su značajno smanjili količinu miješanog komunalnog otpada.

– U manje od godinu dana prikupili smo 1.790 kg biootpada. Plastike smo odvojili 933 kg. Prikupili smo 171 kg stakla, 53 kg metala, 303 kg baterija, 5160 kg papira. Još smo na zelenim otocima, zajedno s UZOR-om, prikupili dodatnih 680 kg – rekla je Slavica Mihalec Kanižaj, ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica.

U sklopu projekta Recikliraj bit će postavljeno i pet kanti za pseći izmet na najfrekventnijim mjestima, koja su poznata kao omiljena šetališta koprivničkih ljubimaca; parkovi, gradska šetališta i dječja igrališta.

{vsig}vijesti/04-2015/projekt-recikliraj{/vsig}

čitam...