Početak škole

U prometu će uskoro biti puno više djece, a poziv na dodatan oprez svi bismo trebali shvatiti ozbiljno

12:00h
0
Nekoliko čitatelja javilo nam se ovih dana kako bi skrenuli pažnju na neodgovorne vozače osobnih automobila i kamiona koji samo projure preko pješačkih prijelaza, iako pokraj njih čekaju školarci kako bi prešli 'zebru'. Stoga i ovim putem valja podsjetiti sve sudionike u prometu da poštuju prometne znakove te da budu posebno oprezni prilikom vožnje prometnicama pokraj školskih zgrada
Djeca u prometu // Foto: Arhiva

Sa svojim klincima prošećite putem do škole koji ste odabrali, objasnite im što znače pojedini znakovi, savjetujte ih i budite im najbolji mogući uzori – onakvi kakvi bi roditelji i trebali biti.

Škola počinje 5. rujna, a kako je ponavljanje stvarno majka znanja, iz Policijske uprave Koprivničko-križevačke županije odlučili su, nešto ranije nego inače, roditelje, djecu i sve ostale sudionike ponovno pozvati na povećani oprez u prometu te ih savjetovati na što bi, nakon početka školske godine, trebali više obratiti pažnju.


– Kako početak škole svake godine znači i puno više djece na prometnicama, roditelji bi sa svojom djecom, a pogotovo prvašićima, u ova dva tjedna trebali porazgovarati i objasniti im da je promet opasan, da u njemu mogu stradati te da zato moraju biti što ozbiljniji i pažljiviji kao njegovi sudionici – ispričala je Mirela Škvorc, voditeljica odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU Koprivničko-križevačke.

Tako biste sa svojim klincima već sada trebali odabrati budući put do škole, pritom voditi računa da on bude najsigurniji, a ne nužno najkraći, upozorava Škvorc. Također, nađite malo vremena i s klincima prošećite tim putem te pritom im objasnite što znače neki od osnovnih prometnih znakova, a posebice znak STOP.

Objasnite im, također, gdje i na koji način najsigurnije prelaziti cestu. – Objasnite im da obavezno cestu prelaze na označenim pješačkim prijelazima, ukoliko oni postoje te da prije svakog prelaska ceste pogledaju lijevo, desno pa opet lijevo. Ako se pak dijete mora kretati prometnicom bez pješačko-biciklističke staze i nogostupa, neka to čini lijevom stranom, jer na taj način vidi vozila koja mu dolaze u susret – objašnjava Škvorc.

Osnovna škola Braća Radić // Foto: Arhiva ePodravina.hr
Osnovna škola Braća Radić // Foto: Arhiva ePodravina.hr

Za roditelje koji svoju djecu u školu voze osobnim automobilima, iz Policijske uprave imaju nekoliko savjeta – djeca niža od 150 centimetara moraju biti smještena u sjedalicama ili posebnim postoljima, moraju biti vezana sigurnosnim pojasom, a kada djecu ostavljate ispred škole, automobil pokušajte zaustaviti na za to označenim parkiralištima.

Ukoliko parkirališta nema te vozilo morate zaustaviti na kolniku, učinite to na strani gdje se nalazi škola, a ne na strani suprotno od škole, kako vaše dijete ne bi moralo riskirati i pretrčavati cestu.

– Kako nam se bliži zima te će mrak padati sve brže, roditelji moraju voditi računa i o tome da djeci nabave odjeću i torbe s reflektirajućim materijalima – dodaje Škvorc te i ostale sudionike u prometu, a ne samo roditelje, poziva na povećan oprez.

Propustite djecu na pješačkim prijelazima, poštujte ograničenje brzine koje u blizini škola iznosi 40 kilometara na sat i ne pretječite vozila koja su zaustavljena ispred pješačkog prijelaza i propuštaju djecu. Također, ne parkirajte vozila na nogostupima i zebrama, jer je djeci tada ograničeno kretanje i dovodite ih u opasnost – upozorava Škvorc, a najavljuje i pojačan nadzor koji će policija provoditi s početkom škole.

Za djecu, ali i za roditelje, na internetu su iz Policije pripremili i razne edukativne materijale, koje ste svi slobodni i pozvani koristiti, a možete ih naći na sljedećim stranicama:

Učilica – video sadržaji, testovi, vježbe, prezentacije, crtići i drugi sadržaji.

Web stranica Policijske uprave Koprivničko-križevačke županije 

– Nije na odmet da se i roditelji podsjete na pravila sudjelovanja u prometu i to prenesu na svoju djecu, jer djeca najviše uče upravo od roditelja, pa ako se oni pravilno ponašaju oni su im i najbolji uzori – rekla je Škvorc te još jednom apelirala na sve sudionike u prometu i pozvala ih da upozorenja na pojačan oprez zaista shvate ozbiljno.

čitam...