Radnici Peveca od danas štrajkaju

15:09h
0
Radnici Peveca do daljnjega štrajkaju. Snimio: Marijan Sušenj

Radnici u koprivničkom prodajnom centru Peveca od danas ujutro štrajkaju.

Za prosvjed su se odlučili zato jer postupak mirenja između sindikata i Uprave tvrtke nije rezultirao isplatom ni jedne od dvije zaostale plače i trajat će do ispunjenja tog zahtjeva, najavila je Snježana Đurašević, sindikalna povjerenica u Pevecovom prodajnom centru u Koprivnici te dodala da će radnici dežurati u tri smjene 24 sata na dan:

– Kako i kada ćemo dobiti svoje plače ne znam, no ustrajat ćemo jer je dug tvrtke prema radnicima na državnoj razini veći od 12 milijuna kuna. Štrajka većina prodajnih centara u Hrvatskoj, a u koprivničkom preostalih 86 zaposlenih te sedam članova Uprave. Dojučerašnji predsjednik Pevecova Uprave Josip Baotić ne samo da nije želio ispuniti naše zahtjeve, jer nema novca, već nam je poručio da bi trebali solidarnim radom spasiti tvrtku. Zbog njegovog licemjerja nismo dobili odgovore ni na jedno pitanje, niti je odredio koji se poslovi ne smiju prekidati zbog štrajka, pa je njegov posao odradio Sindikat. Želimo stečaj s preustrojem, kako bi sačuvali radna mjesta i zadržali građevinski i vrtni te odjele alata, namještaja i bijele tehnike.

Snježana Đurašević, sindikalna povjerenica u Pevecovom prodajnom centru u Koprivnici. Snimio: Marijan SušenjSnježana Đurašević je priznala da radnici nisu drugo ni očekivali od Baotića, jer on ionako nije mogao donijeti ni jednu odluku bez suglasnosti obitelji Pevec

Dražen Kušteliga, direktor koprivničkog prodajnog centra Peveca, nada se da će Uprava osigurati novac za isplatu radničkih plača te da će s dobavljačima robe uspjeti dogovoriti dva mjeseca dugi prekid isporuke robe, kako bi trgovine ipak radile tijekom prosinca.

– Gubici zbog zatvaranja centra nisu veliki, jer robe nema i trošimo puno struje i drugih energenata, no bilo bi dobro da ovaj mjesec budemo otvoreni, jer je prosinac najjači po prihodima. Dobavljači su nam počeli otkazivati suradnju krajem lipnja, a plače kasne unazad tri mjeseca – rekao je Kušteliga.

direktor prodajnog centra Peveca u Koprivnici Dražen Kušteliga. Snimio: Marijan SušenjRadnici nisu previše raspoloženi za razgovor, no na licima im je vidljivo razočarenje ponašanjem članova Uprave, jer za njih nemaju ni malo razumijevanja.

– Štrajkat ću, ali ne znam do kada, jer više nemam novca putovati svakodnevno 84 kilometra iz Pitomače i nazad. Srećom nemam kredit pa lakše podnosim ovu situaciju, no ja sam, na žalost, među rijetkima koji nisu dužni bankama – rekao je Srečko Podolnjak.

Njegove sreće nije Matija Rumek. Kaže da je jedini zaposleni u obitelji te da su ga banke već opomenule zbog neplaćanja kredita:

– Otac je nezaposlen, majka invalid, banke su mi poslale dvije opomene jer više ne mogu otplaćivati dva kredita “teška” 1500 kuna, a ja više ne znam kako se snaći za novac.

Mala pomoći bi njemu i ostalim radnicima moglo biti 2500 kuna jednokratne novčane pomoći, koju su radnici zatražili od premijerke Jadranke Kosor. O toj će temi sutra u Hrvatskoj gospodarskoj komori s predstavnicima države pregovarati predsjednica Pevecovog sindikata Kukuriku koji djeluje u okviru Sindikata radnika trgovine Hrvatske Zora Radetić. Čini se da će ona biti i na skorašnjem sastanku dobavljača sa Zdravkom Pevecom. Neki dobavljači su, naime, pristali pregovarati o obnovi suradnje, ali samo uz uvjet da za stolom sjedi i predstavnik radnika, pa ju je Pevec pozvao na razgovor predviđen za nekoliko dana.