Radnici Peveca u štrajku poručili: Ne odustajemo, a političarima hvala što su nas zaboravili

12:28h
0
Snimio: Marijan Sušenj

– Čuvamo imovinu Zdravka Peveca, vjerovnika i dobavljača, gledamo TV, kartamo, čitamo, rješavamo križaljke i ne krademo robu s polica kako to neki tvrde, nego čekamo da se napokon nađe rješenje za naše probleme – rekao nam je devetog dana štrajka Miro Kovač, voditelj restorana u zatvorenom trgovačkom centru Peveca u Koprivnici.

Naglasio je da radnici neće odustati od štrajka dok poslodavac ne ispuni njihovo traženje da im na račune “sjednu” plače za rujan listopad i studeni te da će koprivnički trgovački centar biti otvoren čim se to dogodi:

– Tražimo isplatu osobnih dohodaka do 15. ovog mjeseca i već 16. ćemo dozvoliti da centar otvori osoba koju je za to ovlastio sud.

U svakoj štrajkaškoj smjeni dežura najmanje deset zaposlenika, koji jednoglasno najavljuju da neće odustati od svojih traženja. Desetak je to ipak učinilo, jer financijski više nisu mogli pratiti prosvjed.

– Ljudi više nemaju novca za gorivo, hranu, plaćanje računa za mobitel i druge izdatke i zato više ne dolaze. Prosvjed se pretvorio u test strpljenja koju dio zaposlenih ne može pratiti, ali ne odustajemo i ne prihvaćamo obećanje Zdravka Peveca da ćemo do kraja godine dobiti jednu plaču ako otvorimo centar. Danas će se predstavnici sindikata u svim centrima Peveca okupiti u Kutini kako bi se vidjelo što dalje i čekamo da Trgovački sud u Zagrebu danas odredi tko će biti stečajni upravitelj za centre koji potpadaju pod zagrebačku Upravu tvrtke – rekla je Snježana Đurašević, sindikalna povjerenica u koprivničkom centru Peveca, te dodala da stotinjak zaposlenih od tvrtke potražuje u prosjeku 12 tisuća kuna za tri osobna dohotka, što je ukupno oko 1,1 milijun kuna.

Đurašević tvrdi da Pevecova uprava ni jednom nije izvijestila radnike i sindikat o aktivnostima koje poduzima da bi spasila tvrtku te da su im mediji jedini izvor informacija. Miro Kovač, pak, kaže da su najsvijetlija točka u cijeloj priči dobavljači koji su se smilovali prosvjednicima:Sindikalna povjerenica u koprivničkom prodajnom centru Peveca Snježana Đurašević. Snimio: Marijan Sušenj

– Hvala Podravki, Studencu, mesnoj indiustriji Ivanec, pekari Klas, Coca Coli i Tehniki što su nam donirali hranu, piče i sanitarne čvorove. Da nije njih ne znamo kako bi progurali štrajk, jer novčano stojimo vrlo loše. Hvala i Zdravku Pevecu što nam je priredio prekrasan Božić i Novu godinu i ako treba skupit ćemo novac da blagdane provede što ugodnije, bez obzira što smo sirotinja i ne vozimo se, kao on, u novom traktoru vrijednom nekoliko stotina tisuća eura.

Štrajkaši su se zahvalili i gradu Koprivnici te županu Koprivničko-križevačke županije Darku Korenu što ih ni jednom nisu obišli, niti su im voljni novčano pomoći po uzoru na Slavonski Brod, Kutinu i druge gradove u kojima Pevecovi radnici štrajkaju.