sjednica općinskog vijeća koprivnički ivanec

Na raspravi o prodaji zemljišta Piškornici vijećnici su izrešetali direktora Jozinovića s pitanjima o energani, a on je na svako od njih imao spreman odgovor

10:43h
0
Prosvjed Koprivnički Ivanec
Mladen Jozinović // Foto: Ivan Brkić

Neočekivano mirno prošla je rasprava općinskog vijeća Koprivnički Ivanec o prodaji zemljišta tvrtki Piškornica, u svrhu izgradnje kogeneracijskog postrojenja, energane.

Rasprava je trajala iznenađujuće kratko, 40-tak minuta.

Prisutan je bio Mladen Jozinović, direktor Piškornice koji je općinskim vijećnicima objasnio sve detalje projekta. O namjerama i planovima izgradnje već smo prije pisali. 

– Mi kao tvrtka vidimo poslovnu budućnost u vašoj poduzetničkoj zoni ako biste pristali prodati nam parcelu. Ako ne, idemo dalje razvijati druge projekte, a ovaj bismo radili onda s nekom drugom jedinicom lokalne samouprave – objasnio je M. Jozinović.

No, više je puta naglasio da je došao da bi se razgovaralo o tome je li moguće kupiti zemljište i da konkretan projekt trenutno ne postoji.

Prosvjed Koprivnički Ivanec
Mladen Jozinović //Foto: Ivan Brkić

– Žao mi je zbog tenzija koje su nastale u javnosti. U ovom projektu nema velikih dimnjaka i dimova. Možemo organizirati i stručno putovanje da se jedan takav pogon vidi – istaknuo je M. Jozinović.

Načelnika Marija Švegovića (HSS) zanimalo je koje bi se gorivo koristilo te koje bi se količine dioksina i ostalih štetnih tvari ispuštale u zrak.

– Kako bi, primjerice, postupali s pepelom za kojeg je dokazano da je toksičan. Želimo znati koja će se vrsta goriva koristiti i koje će količine dioksina biti u tome, to želimo da nam dostavite – kazao je načelnik.

Prosvjed Koprivnički Ivanec
Mario Švegović //Foto: Ivan Brkić

Na to je Jozinović rekao da će se pismeno dostaviti po kategorizacijama o sadržaju goriva i da bi se godišnje zbrinjavalo oko 25.000 tona smeća.

– Ne bi dovodio u sumnju kvalitetu tog goriva jer projekt nije gotov. Postoji u susjedstvu niz postrojenja koja koriste to gorivo i sasvim dobro funkcioniraju. Inače, samo jedna tvrtka u Hrvatskoj trenutno ima dozvolu za korištenje tog goriva – objasnio je Jozinović.

Prosvjed Koprivnički Ivanec
Rade Prosenjak //Foto: Ivan Brkić

Vijećnik Rade Prosenjak (SDP) izrazio je sumnju u namjere direktora Piškrnice.

– Da bi dobili suvisao odgovor oko prodaje, morate nam točno reći koji su planovi. Isto smo tako, do prije dvije godine trebali imati Regionalni centar Piškornicu, a danas je to još uvijek samo smetlište.

– To je vaš subjektivni dojam. Taj izraz koji vi koristite nije definiran zakonom. to je vaš proizvoljni izraz. Tvrtka posluje u skladu sa zakonima. Ako želite detaljnije razgovarati, to možemo neki drugi put jer to nije današnja tema, već pismo namjere – oštar je bio Jozinović.

Prosvjed Koprivnički Ivanec
Kristijan Prašnjički //Foto: Ivan Brkić

Kristijan Prašnički (HDZ) tom je prilikom rekao da želi da se predstavi konkretan projekt te da se potom organizira tribina na kojoj bi bili stručnjaci i građani.

Ružica Blažević (HSS) je navela da bi svaka općina bila zadovoljna da dobije ovako velikog investitora u svojoj poduzetničkoj zoni.

– No, vi ste nedorečeni i mi uopće ne znamo koji su vaši planovi. Moramo misliti na zdravlje građana i dok nećemo znati koji su konkretni planovi, ne možemo podržati prodaju zemljišta – jasna je bila R. Blažević.

Prosvjed Koprivnički Ivanec
Ružica Blažević // Foto: Ivan Brkić

Na kraju, direktor Jozinović je zahvalio na prijedlozima vijećnika te rekao da nije problem dostaviti detaljnije odgovore na njihova pitanja i nedoumice pa ni organizirati tribinu.

Tako su se vijećnici složili da će odluku o prodaji zasad odgoditi dok u potpunosti ne budu znali što na tom zemljištu nakon prodaje mogu i očekivati.

Podsjetimo, prije sjednice održan je i miran prosvjed u organizaciji Kriznog eko-stožera Zelena Podravina.

 

 

 

 

čitam...