Slučaj Gradski park

Reakcija Grada na građansku akciju: Tvrdnja Grgića i Špoljara da nije izrađena „zaštitarska konzervatorska podloga“ u potpunosti je netočna

Danas se u svijetu, u nekim gradovima kao što su primjerice Beč, Madrid ili Bologna, parkovi revitaliziraju i na način da sadrže i brojne ponude vezane uz rekreaciju, sport, provođenje gradskih projekata, ljetnih festivala i različitih događanja, brane se iz Grada.

16:16h
9
Podijeli objavu
Gradski park // Foto: Matija Gudlin

Vezano uz jučerašnju konferenciju građanske inicijative u Gradskom parku za čiju revitalizaciju koju će provoditi Grad, Marijan Špoljar i Antonio Grgić smatraju da ide u smjeru devastacije i da je netransparentna, došla je reakcija iz gradske uprave.

Arhitekt Antonio Grgić poslao nam je izvod iz Generalnog urbanističkog plana Koprivnice kojim želi poduprijeti svoje tvrdnje.

– Park je u  Zoni ‘B’ što znači djelomičnu zaštitu ustroja naselja i građevne strukture te u GUP-u decidirano piše: “Parkove i druge zelene površine potrebno je održavati u najvrjednijoj oblikovnoj fazi, a pripadajuću javnu plastiku obnavljati isključivo prema uvjetima službe zaštite kulturne baštine. Ova se mjera odnosi na prostor gradskog parka i Trga dr. L. Brozovića. ” – citira nam Grgić.

Kako u Gradu kažu, u cilju točnog informiranja javnosti, žele ukazati na netočnost Špoljarovih i Grgićevih navoda vezanih uz usklađenost postupanja s važećom regulativom i prostornim planovima Grada Koprivnice.

– Područje gradskog parka nalazi se unutar obuhvata GUP-a te se na njega i primjenjuju odredbe tog plana. Vezano uz provedbu javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja, obveza provedbe ovog natječaja nije propisana GUP-om za područje gradskog parka. GUP-om su navedena područja za koja se preporuča provedba natječaja, ali ta područja navedena u GUP-u ne obuhvaćaju i područje gradskog parka, stoga je netočna tvrdnja da je temeljem GUP-a bilo obvezno provesti predmetni natječaj – tvrdnje su koje dolaze iz Grada.

Sukob Grada i građanske inicijative // Foto: Matija Gudlin

Ondje argumentiraju kako je ugovor za izradu projektne dokumentacije zaključen po provedenom postupku bagatelne nabave u skladu s Pravilnikom o provođenju postupka nabave za robu i usluge procijenjene vrijednosti do 200.000 kuna i radova do 500.000 kuna u Gradu Koprivnici. Navode kako su u tom postupku ponude zatražene od tri ponuditelja koji imaju pravnu i poslovnu sposobnost za obavljanje poslova projektiranja te stručnu i tehničku sposobnost, a to je da posjeduju odgovarajuća rješenja Ministarstva kulture o dopuštenju obavljanja poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

– Po provedenom postupku ugovor je zaključen s najpovoljnijim ponuditeljem FORMA – BIRO d.o.o. Koprivnica. Vezano uz navode o kompetentnosti ukazujemo da FORMA – BIRO i glavni projektant Zdravko Sarapa, dipl. ing. arh. posjeduju spomenuta rješenja za izradu idejnih, glavnih i izvedbenih projekata na nepokretnom kulturnom dobru – upućuje nas gradska uprava.

Nadalje, iznose kako je GUP-om propisano da je za provođenje zahvata unutar zaštićene zone nadležna služba za zaštitu spomenika odnosno da je od nadležne Uprave za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, nužno ishoditi posebne uvjete odnosno potvrdu glavnog projekta za zahvate za koje se provodi ishođenje građevinske dozvole, a prilikom izvođenja radova obvezan je konzervatorski nadzor.

Slijedom činjenice da je propisana potreba održavanja parkova u najvrednijoj oblikovnoj fazi te onavljanje pripadajuće javne plastike isključivo prema uvjetima službe kulturne baštine, iz institucije Grada navode argumente.

– Na temelju zahtjeva Grada Koprivnice, Konzervatorski odjel u Bjelovaru izdao je Zaključak kojim je utvrđeno da je za zahvat u prostoru „Revitalizacija gradskog parka i uređenje školskog igrališta Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski“, potrebno izraditi Konzervatorski elaborat. On je s Idejnim prijedlogom zahvata u prostoru izrađen, a na isti je nadležna Uprava za zaštitu kulturne baštine izdala posebne uvjete – informacije su iz gradske uprave.

Konzervatorski elaborat s Idejnim prijedlogom izradio je FORMA – BIRO s glavnim projektantom Zdravkom Sarapom, uz suradnike Draženku Jalšić Ernečić, višeg kustosa dr.sc. Milana Perneka, ovlaštenog inženjera šumarstva, za što su u Gradu uvjereni kako je dovoljno za neosnovanost ocjene o nekompetentnosti osoba koje sudjeluju u projektu.

Antonio Grgić // Foto: Matija Gudlin

Nakon jučerašnje prepirke na konferenciji s pročelnikom Darkom Ledinskim, Grgić nas izvještava kako mu je poslao zahtjev da dokumente da na uvid.

“Sukladno našem razgovoru molim Vas da mi pošaljete ove dokumente, pošto suprotno onome što ste rekli, dokumenti nisu na službenoj stranici Grada Koprivnice.

1. konzervatorsku analizu prostora sa smjernicama koja će biti podloga za uvjete uređenja prostora. Gradskog parka

2. projektni zadatak koji je izrađen od strane Grada i koji je uručen projektantu

3. ugovor koji je potpisan sa projektantom”

Međutim, iz Grada se dokumentacija i dalje obećaje, samo se ne zna kad.

– Iz navedenog je jasno vidljivo da je tvrdnja Grgića i Špoljara da nije izrađena „zaštitarska konzervatorska podloga“, u potpunosti netočna. Sam projekt kao i Konzervatorska studija čini obimnu dokumentaciju s nizom podataka i stručnih elemenata na kojima se zasniva. Dokumentacija će od strane stručnih osoba biti prezentirana javnosti kao što je i bilo najavljivano te će tom prilikom biti prezentirani i ostali točni podaci i informacije o projektu – obećanje je gradskih otaca.

Vezano uz navode gospodina Špoljara, koji s pozicije struke navodi kako park nije tu da se iskoristi, nego da služi za hodanje, kontemplaciju i intimna druženja, u Gradu napominju kako je pregledom dostupnih informacija razvidno da se danas u svijetu, osim ovakvim pristupom, u nekim gradovima kao što su primjerice Beč, Madrid ili Bologna, parkovi revitaliziraju i na način da sadrže i brojne ponude vezane uz rekreaciju, sport, provođenje gradskih projekata, ljetnih festivala i različitih događanja.

– Čak postoje objavljene ocjene da je ovakav pristup znatno doprinijeo da, primjerice, grad Beč bude proglašen gradom s najboljom kvalitetom življenja – tvrdnje su gradskog poglavarstva.

Podijeli objavu
 • kajkavac

  hahahahahahahahah…eto ti stručnjaka Grgića…oprali ga ko malog balavca

  …#WhoTheFuckIsAntonioGrgic

 • Zoya

  Totalno se sve u ovom gradu devastira. Točno se vidi koliko malo mare za kuturu, baštinu jer su totalne seljačine koje misle da su jako urbani! Prvo su srušili stoljetna stabla i napravili mini golf spomenik, a preko zime su napravili seljačku bajku… Jedino kaj u ovom gradu valja je taj park, a čim su ga se ovi znalci dočepali, naša djeca više to neće imati!

  • Antonio Korade

   Ajmo pozvati koming pa bu Špoljar hrđave cevi od kanalizacije del u park. To bu onda prava kulturna znamenitost u gradskom parku!

 • Antonio Korade

  Grgic i Spoljar moraju sutjeti o Piskornici pa se bave laganjem o parku

  • Siniša Bosanac

   Zasto moraju sutjeti o Piskornici.

 • Siniša Bosanac

  U ovom slucaju kao i u mnogim drugim u gradu nije provedena javna rasprava i nisu gradjani upitani kakav park zele.
  U ovom primjeru imamo dva suprotstavljena koncepta.
  Prvi gradski zeli od parka napraviti centar sajamskih dogadjanja uz put ruseci sva drveca koja im smetaju te postavljaju u parku nelegalne objekte.

  S druge strane imamo koncept ocuvanja parka kao takvog bez nekih sadrzaja.

  S trece strane paviljon i dio parka postalo je okupljaliste mladih koji bikendom u nedostatku zabave sjede na paviljonu i piju.
  Cak im je gradska uprava kupila metalne klupe i čikopernice te su postavili i barski stol pretvarajuci paviljon u mjesto opijanja.

  No uz park zabrinjava svojevrsno mrtvilo u samom centru grada te je sada veca guzva ispred Interspara nego na Zrinskom trgu. Ako dodamo jadni izgled merićeve zgrade te mnoštvo praznih lokala uz praznu gradsku tržnicu dobijamo pravu sliku samog centra grada koji je sve vise mrtav.

 • Renato Ciler

  u gradskom parku se pilo i prije 20 godina kad sam ja bio jedan od tih klinaca…Gradski park treba ocuvati, ali isto tako treba mu i udahnuti zivota. Ako tko zeli mir tisinu i prirodni ambijent.. nek ide u crnu goru. sume koliko zelis. Gore je gospodin lijepo napisao.. vise je “akcije” oko interspara nego na glavnom gradskom trgu. Zimska bajka je bila super. Realno nikakav nered nisu napravili.. svaki dan si imao kamo otici… smrznut se… popit kuhanac i slusat sto svira. Takve stvari nam fale u gradu.. a ne da izlazis iz birtije u birtiju jer nemas gdje cuti nekakvu svirku ili biti vani i zabaviti se. Klincima je bilo lijepo, meni je bilo dobro.. i ne vidim problem. Jedino bi klizaliste trebalo maknuti na igraliste druge osnovne. Ovdje se stvarno nikako nije uklopilo……

 • eko

  kad bumo vidjeli te dokumente koje je drvosječa Ledinski obećao. postoji ali se ne može vidjeti. javni interes je vojna tajna. Grgić i Špoljar, rasturite te drvosječe

 • eko

  ne damo park!