1.2 C
Koprivnica
Subota, 28. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ušteda

REFORMA Koprivnica i Križevci ostat će bez dogradonačelnika, Đurđevac ga ni nema, a općine neće imati zamjenike načelnika
R

Prema tome, bez zamjenika gradonačelnika mogli bi ostati Koprivnica i Križevci, dok Đurđevac već sad nema zamjenika, a Koprivnica i Križevci imaju po dva.

Ne propustite

Ministarstvo pravosuđa i uprave počelo je proces izmjena triju zakona kojima će Vlada drastično smanjiti broj dužnosnika koji će se birati na lokalnim izborima u svibnju 2021. godine.

- Oglas -

Tako se funkcije zamjenika načelnika i gradonačelnika ukidaju se u svim jedinicama lokalne samouprave osim u gradovima s više od 35 tisuća stanovnika i u županijama, piše jutarnji.hr

Ludbreg ima jednog, bez kojeg bi također mogao ostati.

Osim toga, ukupan broj vijećnika i zastupnika u općinskim i gradskim vijećima te u županijskim skupštinama i skupštini Grada Zagreba smanjit će se za ukupno 20 posto.

Gradonačelnik Rajn i njegovi zamjenici // Foto: krizevci.hr
- Oglas -

Primjerice, skupštine Splitsko-dalmatinske županije ili Grada Zagreba trebale bi, prema zasad dostupnim i neslužbenim informacijama, od iduće godine imati 41 umjesto sadašnjih 51 zastupnika.

Vladin izračun

Sve te izmjene u kumulativu bi svim općinama gradovima i županijama donijele ukupne uštede od oko sto milijuna kuna, jer se plaće gradonačelnicima, načelnicima i njihovim zamjenicima, kao i naknade vijećnicima i zastupnicima u lokalnim “parlamentima” isplaćuju iz proračuna općina, gradova i županija.

Renata Potočnik, dogradonačelnica Ludbrega // Foto: Matija Gudlin

Izmjene Zakona o Gradu Zagrebu, Zakona o lokalnim izborima te Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi – koje će omogućiti spomenute uštede – bit će gotove do konca rujna, kako neslužbeno doznajemo u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Osim toga, izmjenama zakona, poručili su nam iz Ministarstva, sve općine, gradovi i županije obvezat će se da javno – na svojim internetskim stranicama – objavljuju sve isplate javnog novca iz svojih proračuna. Također, te objave morat će biti “lako dostupne i pretražive”.

– Smanjenje broja zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana, kao i smanjenje broja članova predstavničkih tijela dovest će do znatnih ušteda u proračunima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, za oko 100 milijuna kuna. Na taj način optimizirat će se sustav lokalne samouprave i učinkovitije upravljati jedinicama uz daljnje poticanje digitalizacije javnih usluga – tvrdi ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

U 428 općina, 129 gradova i 20 županija do sada se birao – zajedno s općinskim načelnicima, gradonačelnicima i županima – ukupno 671 zamjenik, 434 zamjenika općinskog načelnika, 197 zamjenika gradonačelnika i 40 zamjenika župana.

Poseban status

Pored toga, u općinama, gradovima i županijama u kojima pripadnici nacionalnih manjina čine većinu stanovništva ili je tako propisano lokalnim statutom, bira se i 74 zamjenika iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno pripadnika hrvatskog naroda, što znači da u ovome trenutku dužnost zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i župana obavlja čak 745 osoba.

Manje zastupnika

Stoga će se izmjenama spomenutih zakona na lokalnim izborima 2021. godine umjesto 671 zamjenika birati samo 37 zamjenika gradonačelnika odnosno župana.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

No, stvaran broj zamjenika ipak će biti uvećan za 74 i iznosit će ukupno 111 – zbog već spomenutog, ustavnim zakonom zagarantiranog prava koji pripadnicima manjina u općinama, gradovima i županijama u kojima oni čine većinu ili je tako lokalnim statutima propisano osigurava mjesto zamjenika.

– Uz to, na lokalnim izborima bira se i ukupno 8254 članova predstavničkih tijela, pri čemu se taj broj može uvećavati za broj članova iz reda pripadnika nacionalnih manjina u slučaju ako njihova zastupljenost nije osigurana među izabranim članovima.

Vodeći računa o važnosti predstavničkih tijela i optimizaciji sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave, u okviru zakonskih izmjena, planira se broj članova predstavničkih tijela smanjiti za otprilike 20 posto, odnosno umjesto 8254 člana na idućim lokalnim izborima birat će se oko 6600 članova predstavničkih tijela – odgovorili su nam iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

noć muzeja

FOTO Picoki učili o elektrografiji, fenomenu Đurđevačkih pijesaka i uživali u djelima Lackovića Croate, E. Janković Hapavel: Godišnje brojimo 18.000 posjetitelja

Pod geslom "Muzeji su važni" sinoć je diljem Hrvatske održana najveća kulturna manifestacija Noć muzeja. Kako je bilo u...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti