uspješan projekt udruge roma

Romi su Podravki umjesto dogovorenih 20, isporučili čak 30 tona krastavaca, Božidar Oršoš: S 50 godina prvi put sam iskusio što znači zaraditi novac

U državi ima 17 tisuća Roma, a samo pet njih radi u javnim upravama. I takav veliki narod opstaje upravo zahvaljujući tome što želi raditi. Napokon su dobili jedinstvenu priliku da se pokažu. Vjerujem da će ovakvi projekti poticati i ubuduće Rome da rade, rekao je V. Kajtazi. 

12:29h
0
Foto: Matija Gudlin

Udruga Roma ‘Korak po Korak’ iz Koprivnice, održala je okrugli stol kojem je bila tema pilot projekt poljoprivredne djelatnosti, a odnosi se to na uzgoj povrća, točnije krastavaca, o čemu smo vas izvijestili tijekom berbe u lipnju.


Riječ je o pilot projektu Udruge, koji je podržao Grad Koprivnica.

– Jako sam zadovoljan jer smo s Podravkom dogovorili da ćemo isporučiti 20 tona krastavaca, a isporučili smo čak 30. Radilo je 40-ak Roma. Planiramo krenuti s tim da svakoj obitelji, koja bude htjela, osiguramo vlastitu plantažu od 500 metara. Struka kaže da se kroz sezonu može zaraditi od 20 do 25 tisuća kuna. Tražit ćemo od lokalne zajednice da nam u tome pomogne, no interesa svakako ima – kazao je Franjo Horvat, predsjednik spomenute udruge.

Franjo Horvat //Foto: Matija Gudlin

Dodao je kako nije točno da Romi ne žele raditi, što dokazuje i ovaj projekt.

Saborski zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi, pohvalio je ovaj projekt Udruge koje inače već dulje vrijeme provode susjedne zemlje poput Makedonije i Vojvodine.

– U državi ima 17 tisuća Roma, a samo pet njih radi u javnim upravama. I takav veliki narod opstaje upravo zahvaljujući tome što želi raditi. Napokon su dobili jedinstvenu priliku da se pokažu. Vjerujem da će ovakvi projekti i ubuduće poticati Rome da rade – rekao je V. Kajtazi.

Božidar Oršoš // Foto: Matija Gudlin

Božidar Oršoš bio je jedan od radnika koji je radio na plantaži krastavaca. Bio je to njegov prvi posao.

– Imam 50 godina i tek sam sad po prvi put iskusio što to znači zaraditi novac. Konačno sam zaradio za kruh, za svoju obitelj. Bilo mi je lijepo i dobro raditi, a zainteresiran sam i za pojedinačnu plantažu, ali ću vidjeti hoću li imati dosta zemlje. Ako bude, prihvatit ću i raditi – istaknuo je Božidar Oršoš.

Podsjetimo, Grad Koprivnica je, naime, Udruzi ustupio zemljište na korištenje i to na pet godina te je za podršku projektu izdvojeno 150.000 kuna.

– Koprivnica je grad sa srcem, a to srce se ne očituje samo u brojnim školskim, predškolskim programima nego i po jednoj ruci solidarnosti i prihvaćanju razlika. U Koprivnici se nikad nismo niti ćemo se dijeliti na temelju rase, spola ili vjere – kazao je Mišel Jakšić, gradonačelnik.

Osim što je otkupila krastavce, Podravka je pomogla u nabavi sjemena te je stručni tim kontrolirao i samu proizvodnju.

Foto: Matija Gudlin

– Izuzetno smo zadovoljni s ovom suradnjom. Strategija je da u narednih nekoliko godina nabavimo i voće i povrće s naših polja. Zato su nam važne ovakve suradnje. Udruga je napravila količinski 50 posto više nego je planirano. Malo je onih koji u prvoj godini mogu ovoliko proizvesti. Nastavit ćemo suradnju i idućih godina – zaključio je Zlatko Đelekovčan, direktor Službe nabave primarnih sirovina u tvrtki.

čitam...