traže hitnu sjednicu vijeća

SDP nezadovoljan pripajanjem križevačkih Vodnih usluga, Pernjak: Gdje je vertikala HDZ-a?, Devčić: Možemo se ozbiljno baviti politikom

Križevački SDP oglasio se u vezi pripajanja križevačkih Vodnih usluga Koprivničkim vodama. Smatraju kako je "u lobiranju i jačanju vertikale prema Vladi zakazalo." S druge strane, čelna osoba gradskog HDZ-a poziva na argumentiranu raspravu te kaže kako se vertikala HDZ-a ne koristi, "pogotovo u situacijama koje bi bile protiv odluka Vlade."

12:00h
0

Koprivničke vode d.o.o. preuzet će dosadašnje uslužno područje križevačkih Vodnih usluga koje su izgubile status isporučitelja vode, odlučila je Vlada RH protekli tjedan.

Podsjetimo, donesena je uredba prema kojoj uslužno područje 3 obuhvaća Koprivnicu i Križevce te općine Drnje, Đelekovec, Gornja Rijeka, Hlebine, Kalnik, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Peteranec, Rasinja, Sokolovac, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn e-savjetovanjem tražio je da križevačke Vodne usluge ostanu samostalni isporučitelj na ovome području. Taj je prijedlog podržan na trećoj sjednici Gradskoga vijeća. No to se nije dogodilo.

Vlada je na prijedlog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uspostavila 41 uslužno područje, odredivši jednak broj isporučitelja nakon savjetovanja s jedinicama lokalne samouprave i javnošću. Njih 38 uspostavljeno je na temelju osnovnog kriterija iz članka 7. Zakona o vodnim uslugama, i to isporuke vode od minimalno dva milijuna m3 godišnje. Preostala tri uslužna područja određena su na temelju iznimke prema kojoj je propisana manja isporuka vode godišnje uz zadovoljavanje dodatnih kriterija priuštivosti sadašnje i buduće cijene vode. Križevci, dakle, nisu iznimka.

Foto: Ivan Balija
Na čelu Koprivničkih voda nalazi se Zdravko Petras // Foto: Ivan Balija
Križevački SDP: Gdje je nestala tzv. vertikala HDZ-a o kojoj se često puta moglo čuti u javnom prostoru?

Gradski odbor SDP-a time nije zadovoljan, što je izrazio priopćenjem koje potpisuje predsjednik križevačkog stranačkog ogranka Dejan Pernjak.

– Ta tema se već nekoliko puta poticala i na sjednicama križevačkog Gradskog vijeća, gdje su vijećnici dobili informacije kako Križevci imaju čvrst argument zašto do pripajanja KC Vodama neće doći – navodi križevački SDP.

– Međutim, do toga nije došlo te se opravdano postavlja pitanje gdje je nestala tzv. vertikala HDZ-a o kojoj se često puta moglo čuti u javnom prostoru, jer navodno ta „vertikala“ donosi određene benefite za brži i bolji razvoj sredina u kojima ona postoji. Ono što se dogodilo u Križevcima jest – tišina. HDZ-ova vertikala ili ne postoji ili nije iskorištena ili nije dovoljno iskorištena – nastavljaju.

Stadion Nk Križevci
Dejan Pernjak ujedno je tajnik Nogometnog kluba Radnik Križevci // Foto: Ivan Brkić

Podsjećaju na prethodno rečeno, a to je da Križevci nisu jedna od triju iznimaka. SDP smatra kako se “u lobiranju i jačanju vertikale prema Vladi zakazalo.”

– Križevci ovime najvjerojatnije gube upravljanje jednim od najvrjednijih resursa – vodom. Tim više kada je u procesu realizacije jedan od najvrjednijih projekata, Aglomeracija Križevci, koja će Križevcima donijeti prijeko potrebne kriterije za samostalnu isporuku – pišu iz SDP-a.

Mišljenja su kako postoji puno nepoznanica te navode da će zatražiti sazivanje hitne sjednice Gradskoga vijeća, i to uživo, s obzirom na to da se u posljednje vrijeme iste odvijaju putem interneta zbog epidemiološke situacije. Žele “adekvatno raspraviti” te donijeti zaključke, primjedbe i prijedloge “o upravljanju strateški važnom resursu šireg križevačkog područja.”

Devčić: Možemo se ozbiljno i argumentirano početi baviti politikom i nastupati onako kako je to ispravno

Upit o priopćenju križevačkog SDP-a poslali smo uredu gradonačelnika Rajna iz kojega je stigao odgovor.

– Budući da je u zadnjem tjednu siječnja planirana sljedeća sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca, ovo se može na nju uvrstiti uz ostale točke dnevnog reda – naveli su.

Komentar smo zatražili i od HDZ-ova potpredsjednika križevačkog Gradskog vijeća Mate Devčića.

– Okrupnjavanje vodouslužnih područja nije ekskluzivan proces samo za Republiku Hrvatsku nego se događa na razini Europske unije. Hrvatska je kao članica prihvatila taj proces, što je vidljivo kroz odluku Vlade – započeo je Devčić.

Mato Devčić, ravnatelj koprivničke Opće bolnice dr. Tomislav Bardek // Foto: Marko Dedić

Ističe kako “ne postoji opcija da se ne provode Vladine odluke.”

– Što se tiče Križevaca kao ekskluzive, jednostavno to nije realno zato što se uzimaju parametri iz 2018. godine po kojima Križevci nisu u mogućnosti imati samostalno vodouslužno područje nego će se, izvjesno je, pripojiti području Koprivnice – dodaje.

Osvrnuo se, za kraj, i na, po njegovim riječima “tendenciozno” spominjanje “vertikale HDZ-a, što se navodi u SDP-ovu priopćenju.

– Gledajte, ne koristi se vertikala HDZ-a, pogotovo u situacijama koje bi bile protiv odluka Vlade. Bože sačuvaj, to ne dolazi u obzir. Moramo poštivati zakone i direktive EU-a te se slijedom toga i ponašati – rekao nam je inače ravnatelj koprivničke Opće bolnice.

Siguran je kako će kvaliteta provođenja projekta Aglomeracija Križevci “itekako ovisiti o tome kojom će brzinom Križevci ući u novu priču, odnosno postati šire vodouslužno područje.” Naglašava kako je to jedan od “uvjeta za povlačenje novca iz EU fondova.”

– Cijenim kolege iz svih stranaka, ali bih volio da se stvari argumentirano postave, a ne ovako tendenciozno spominjući neke vertikale. Prošlo je vrijeme predizborne kampanje. Možemo se ozbiljno i argumentirano početi baviti politikom i nastupati onako kako je to ispravno – zaključio je Devčić.