Sindikat PPDIV: Tiskarnicu može spasiti jedino Podravka

17:02h
0
Foto: Ivan Brkić

Podružnica Sindikata PPDIV u Koprivničkoj tiskarnici pozvala je novinare kako bi javnost podsjetila na neispunjena obećanja i obaveze zajamčene 2006. godine, kada je tvrtka iz Podravkinog prešla u vlasništvo ludbreškog Grafičara. Glavni sindikalni povjerenik PPDIV-a u Tiskarnici Dalibor Vargek naveo je da se novi vlasnik tada obavezao izgraditi novi pogon tvrtke u Koprivnici i u njega preseliti proizvodnju u roku od najviše dvije godine.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Podravka je pak jamčila narudžbe u vrijednosti od 20 milijuna kuna svake od šest godina trajanja ugovora. No priča se nakon prodaje Koprivničke tiskarnice Grafičaru odvijala u sasvim suprotnom smjeru

– Grafičar 2008. godine kupuje Tvornicu vreća u Borovljanima, a u Koprivničku tiskarnicu nije uložio niti kunu. Baš suprotno, neke strojeve je izbacio, a neke transportirao u Ludbreg. Dan danas mi još uvijek nismo dobili tu novu tvornicu koja nam je obećana, nego su na teret poslovanja Tiskare kupovani razni strojevi pod izlikom da će biti ugrađeni u naš pogon. Vjerujemo da se ti strojevi nalaze u Grafičaru, a kupila ih je Koprivnička tiskara, istaknuo je sindikalni povjerenik Vargek.

Istovremeno, novi vlasnik nije poštovao ni radnička prava utvrđena kolektivnim ugovorom naslijeđenim od Podravke, pa je lani za 10% smanjio plaće, nije isplatio cijeli iznos regresa, a prosječno za pet dana smanjio je trajanje godišnjih odmora i to bez ikakvog pisanog rješenja, pobrojao je Dalibor Vargek te dodao da zaposlenici ne dobivaju čak ni radnu odjeću.

– Ljudi hodaju u poderanim radnim odijelima, a da ne govorim o obući. Ako Grafičar nije mogao uložiti u to, kako bi onda uložio u tvrku, zapitao je D. Vargek.

Ne žele da ih Grafičar preseli u Borovljane

Ipak, jedan od najgorih nagovještaja u sindikatu PPDIV-a vide u informaciji da će se cijela proizvodnja sa 60 zaposlenika preseliti u pogon u Borovljanima, čemu se ošto protive. Tamo su sada lošiji uvjeti nego u koprivničkom pogonu, a mnogo su manje i plaće, rekao je Vargek te dodao da je u Koprivničkoj tiskari prosjek primanja oko 4.000 kuna, a u Borovljeni oko 2.500 kn. Stoga radnici strahuju da bi njihova prava, preseljenjem pogona, mogla biti umanjena. O svim pitanjima koja ih muče sindikalci su htjeli porazgovarati s Upravom bivšeg vlasnika, no niti nakon tri dopisa iz Podravke im nije stigao nikakav odgovor.

– Očekivali smo od Podravke barem neko razumijevanje, da nas prime na razgovor u vezi s tim svim. A oni jednostavno peru ruke od nas, ne žele s nama kontaktirati, što smatramo da nije u redu budući da je Podravka bila jamac da će se sve u ugovorima ispoštovati, rekao je Davor Vargek.

U sindikalnoj podužnici PPDIV-a smatraju da su svi ugovori koji se odnose na prodaju Koprivničke tiskare i na njezine radnike povezani, pa kršenje odredbi jednog povlači raskid svih ugovora. Stoga su u dopisima tražili da se Tiskara ponovno vrati pod okrilje Podravke, a u tome vide i jedini spas i budućnost proizvodnje koja u Koprivnici traje oko 130 godina.

Izvor: Radio Koprivnica

 

čitam...