Sve više oboljelih

ŠIRENJE BOLESTI I Koprivničanci u dodiru s ospicama, hoće li poharati Hrvatsku?

Hrvatska je donedavno imala najniži postotak cijepljenih osoba protiv ospica u posljednjih 20 godina. Situacija se ipak mijenja pa je postotak skočio s 89 na 93 posto.

13:35h
0
Ilustracija // foto: ingimage

U Zagrebu je u posljednja dva tjedna sedam osoba oboljelo od ospica, piše Index.hr.

U Kliniku su primljeni s visokom temperaturom, karakterističnim osipom, suznim očima i curenjem nosa, javlja HRT.

Troje ih je hospitalizirano. Jednog je pacijenta zarazio francuski turist, dok se za ostale ne zna izvor zaraze, a slučajevi nisu povezani. Od početka godine ukupno su oboljele 32 osobe, a u prošloj godini 23. 

– Od njih sedam, troje ih je zaprimljeno u kliniku. Raspon dobi je od 20 do 55 godina. Od njih sedam, šestero nije bilo cijepljeno i jedan bolesnik je dobio samo jednu dozu cjepiva, a ne dvije kao što je predviđeno po programu – rekao je dr. sc. Neven Papić iz Klinike.

Savjetovalište za pretile
Dr. Maja Blažeković // Foto: Ivan Brkić

Kako doznajemo u Službi za epidemiologiju Koprivnica, u Koprivničko-križevačkoj županiji za sada nema oboljenja.

– No, obrađene su sve osobe iz Koprivnice koje su bile u kontaktu osobe koja je oboljela od ospica, a koja živi i radi u Zagrebu. Naime, prije dva tjedna su zajedno s oboljelim bili na zabavi u Koprivnici i to u kontaktu od nekoliko sati. Nakon obrade tih osoba zaključeno je kako su cijepljene i za sada nemaju simptome bolesti – kaže dr. Maja Blažeković.

Nuspojave ospica su razne. 

– Na početku bolesti obično se javlja povišena tjelesna temperatura (do 40°C), simptomi od strane dišnog sustava, suhi kašalj, grlobolja i iscjedak iz nosa, te crvenilo i suzenje očiju. Nekoliko dana nakon pojave prvih simptoma na sluznici usne šupljine, s unutrašnje strane obraza, javljaju se, za ospice specifične promjene, tzv. „Koplikove pjege“. Na sluznici se mogu vidjeti sitne bijele točkice koje nalikuju zrncima pijeska. Dan do dva nakon pojave Koplikovih pjega javlja se osip po koži. Osip počinje na čelu i iza uha te na vratu. Osip je pjegast i sitnocrven, a u roku od 24 do 48 sati proširi se po trupu i ekstremitetima. Osip obično traje 4 do 5 dana. Od pojave prvih simptoma do pojave osipa obično protekne 3 do 5 dana – kaže dr. Blažeković.

Najviše oboljelih ove godine, njih 14, bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, slijedi Zagreb s 9, zatim ih je 6 bilo u Brodsko-posavskoj županiji, dvije u Zadarskoj i jedna u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Hrvatska je donedavno imala najniži postotak cijepljenih osoba protiv ospica u posljednjih 20 godina. Situacija se ipak mijenja pa je postotak skočio s 89 na 93 posto.

– Ali opet je to prilično nisko. Hrvatska je nekada imala jedan on najboljih cijepnih obuhvata u Europi, a sada smo ispod razine, ispod prosjeka Europske unije. Koliki je prosjek? Oko 95 posto – naglašava primarijus Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako se ospice liječe?

Ne postoji specifičan lijek protiv ospica. Bolest se liječi simptomatski. U liječenju se koriste lijekovi za ublažavanje simptoma odnosno liječenje nastalih komplikacija bolesti.

Koja je prognoza kod ospica?

Ukoliko ne dođe do razvoja komplikacija, ospice prolaze bez posljedica. Manji dio oboljelih ima jednu ili više komplikacija bolesti kao što su upala uha, upala pluća, febrilne konvulzije (grčenje usljed visoke temperature), proljev ili upalu mozga (encefalitis). Upala mozga (encefalitis) i upala pluća vodeći su uzrok smrtnosti od ospica.

Tko je otporan na ovu bolest?

Imunitet protiv bolesti stječemo: cijepljenjem – djeca se obično cijepe s navršenih godinu dana te docjepljuju prilikom upisa u prvi razred osnovne škole, prebolijevanjem bolesti, prijenosom zaštitnih protutijela s majke koja je imuna na dijete – pasivni imunitet. Protutijela obično štite dijete tijekom većeg dijela prve godine života.

Kada se trebate javiti liječniku?

Osobama koje primijete gore navedene simptome, a nisu preboljele ospice, niti su protiv njih cijepljene preporučujemo da se što prije jave svom liječniku da bi se bolest pravovremeno dijagnosticirala i evidentirala. Ukoliko je s liječnikom dogovoreno kućno liječenje, svakako se trebate ponovno javiti ukoliko se pojave: bol u uhu, produktivni kašalj, grčevi (konvulzije) ili ako se simptomi bolesti ne počnu povlačiti nakon tjedan dana

čitam...