Svjetska zdravstvena organizacija

ŠIRENJE BOLESTI Proglašeno globalno izvanredno stanje zbog koronavirusa, pojavio se i blizu Hrvatske

Podsjetimo, vjeruje se da je do izbijanja i širenja koronavirusa došlo u kineskom gradu Wuhanu.

09:39h
0
Ilustracija // Foto: Twenty20

Jučer je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalno izvanredno stanje zbog koronavirusa, objavili su svjetski mediji.

Virus je dosad odnio 170 žrtava, a svi smrtni slučajevi bili su u Kini. Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelnik WHO-a, izjavio je na konferenciji za tisak u Ženevi da je koronavirus bolest bez presedana.

– Naša najveća zabrinutost je mogućnost da se virus proširi na zemlje sa slabijim zdravstvenim sustavima – rekao je te dodao da ovo ne znači iskaz nepovjerenja prema Kini.

Objava međunarodnog izvanrednog stanja predstavlja preporuku svim zemljama da sprječavaju ili ograničavaju širenje bolesti preko granica istovremeno izbjegavajući nepotrebna blokiranja trgovine i putovanja. Riječ je preporukama zdravstvenim sustavima u svijetu za privremene mjere koje uključuju snažnije praćenje i pripremu te mjere za ograničavanje širenja virusa.

U svijetu je dosad zaraženo 8100 osoba, a brojne zemlje ograničavaju letove prema Kini. Podsjetimo, vjeruje se da je do izbijanja i širenja koronavirusa došlo u kineskom gradu Wuhanu. Slučajevi su zabilježeni i u zemljama blizu Hrvatske, poput Francuske i Njemačke.

čitam...
Loading...