11.2 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
slučaj škrinja

Smiljani Srnec potvrđeno 15 godina zatvora za ubojstvo sestre, kaznu će izdržavati u Požegi
S

Branitelj Smiljane Srnec već je bio najavio da će pisati i ustavnu tužbu. Ako i tu bude odbijen, spreman je ići i na sud u Strasbourg

Ne propustite

Vijeće Vrhovnog suda Hrvatske potvrdilo je prvostupanjsku presudu Smiljani Srnec (46) kojom je 30. lipnja prošle godine osuđena na 15 godina zatvora. Iako se objava pravomoćne odluke očekuje ovih dana, činjenica da se nakon sjednice vijeća Vrhovnog suda održane 26. siječnja ove godine, dakle puna dva mjeseca, nije odlučivano o pritvoru, ukazivala je na pretpostavku da bi presuda mogla biti potvrđena, piše Jutarnji koji, također, doznaje iz pouzdanih pravosudnih izvora na drugim razinama, da će Vrhovni sud ovih dana objaviti svoju odluku.

Svi dokazi zakoniti

U svojoj će odluci Vrhovni sud napisati zašto smatra da je dokazano da je Smiljana Srnec (46) neutvrđenog dana 2000. godine s najmanje pet udaraca tupim i tvrdim predmetom ubila svoju tada 21-godišnju sestru Jasminu, a da je njezino mrtvo tijelo, kako bi prikrila zločin, sakrila u škrinju za zamrzavanje u obiteljskoj kući u Novoj 29 u Palovcu, u kojoj je ono bilo nepunih 19 godina. Misterij nestanka riješen je nakon nepunih 19 godina, kada je u zimsko popodne 16. veljače 2019. u škrinji otkriveno tijelo.

Nakon što je osuđena na 15 godina, njezin odvjetnik smatrao je da presudu treba ukinuti zbog bitnih povreda odredaba o kaznenom postupku, pa se nije niti raspravljalo o visini kazne. Međutim, Vrhovni sud smatra da je postupak proveden zakonito, da nema proturječja između izreke i obrazloženja presude te je odlučilo da će Smiljana Srnec izdržavati ostatak kazne jer je već više od dvije godine u pritvoru koji joj se u nju uračunava. Što ih je rukovodilo zaključkom da odbiju sve argumente žalbe njezina branitelja napisane na 77 stranica, znat ćemo ovih dana, kada odluka bude i objavljena.

Međutim, da je vijeće smatralo da je ijedan dokaz proveden nezakonito te da je postojala ijedna sumnja da su neki iskazi svjedoka proturječni i da je Smiljanina obrana logična i uvjerljiva, ukinulo bi presudu i odredilo novo suđenje. Zato bi bilo potrebno ponovo odlučivati o tome hoće li novo suđenje čekati u zatvoru, a to se od sjednice vijeća u siječnju nije događalo i to je sasvim siguran znak da obrana nije uspjela u žalbi te da će Smiljana Srnec ovih dana u zatvoru u Varaždinu primiti pravomoćnu presudu koja će ju šokirati.

Pročitat će i zašto Vrhovni sud, za razliku od njezina branitelja, nije smatrao da je prvostupanjsko vijeće pogrešno prenosilo izjave svjedoka s rasprave u obrazloženju presude, kako je to tvrdio njezin branitelj, te da su svi dokazi provedeni zakonito, pa i oni koje je prikupljala policija tragajući za Jasminom.

Obrana ide do Strasbourga

Na 53 stranice presude sudac Tomislav Brđanović, predsjednik vijeća varaždinskog Županijskog suda, objavio je 30. lipnja da je Smiljana Srnec “točno neutvrđenog dana tijekom ljeta 2000. u obiteljskoj kući u Novoj 29, svojoj sestri Jasmini Dominić, s ciljem da ju usmrti, tupotvrdim predmetom zadala najmanje pet snažnih udaraca po lijevoj strani glave, od kojih je zadobila brojne povrede”. Dalje se nabrajaju rane, razderotine glave, brojni krvni podljevi. Ukratko, Jasminino lice bilo je unakaženo od brojnih snažnih udaraca u glavu. Je li takve udarce mogla zadati žena? Vještaci su rekli da jest. Prema njihovoj ocjeni, Smiljana Srnec, unatoč problemima s kralježnicom, bila je dovoljno snažna da tijelo odvuče i premjesti u škrinju. Sve ocjene vještaka i svjedoka sudac Brđanović pravilno je ocijenio. Bio je u pravu i kad nije vjerovao obrani Smiljane Srnec, mišljenje je sudaca Vrhovnog suda. Uostalom, tamo gdje su postojale dvojbe u pravilnost izvedenih dokaza, pojačao ih je mišljenjima upravo sudaca Vrhovnog suda.

Ovom pravomoćnom presudom pravna bitka Smiljane Srnec nije dovršena. Njezin branitelj, odvjetnik Krešimir Golubić, već je bio najavio da će, ako Vrhovni sud odbije njegovu žalbu, pisati i ustavnu tužbu. Ako i tu bude odbijen, spreman je, tvrdi, ići i na sud u Strasbourg, uvjeren da Smiljana Srnec nije imala pravedno suđenje te da su joj u postupku povrijeđena ljudska prava.

Kaznu će izdržavati u Požegi, a sa svojom djecom komunicirati preko Zooma
Dok su trajali istraga i suđenje, Smiljana Srnec bila je smještena u Okružnom zatvoru u Varaždinu, s time da je nakratko boravila u zagrebačkom zatvoru u Remetincu, odakle su je vodili na psihijatrijsko vještačenje u PB Vrapče.

Nakon toga je vraćena u zatvor u Varaždinu, odakle je u pratnji pravosudnih policajaca praktički samo prelazila cestu koja je dijelila zatvor od zgrade suda.Nakon što je pritvorena u veljači 2019. godine, imala je pravo na posjete, ali s obzirom na to da su članovi obitelji bili i potencijalni svjedoci, sud im je uskratio posjete.

Prema onome što je procurilo u javnost, teško je podnosila pritvor i više je puta zatražila pomoć kako bi joj dali sredstva za smirenje. Smiljana Srnec teško je podnosila i suđenje, posebno nakon epidemije koronavirusa, kada više nije mogla niti viđati maloljetne kćeri koje pohađaju osnovnu školu i koje sada nije vidjela već više od godinu dana.Posebno je teško primila presudu kojom je osuđena na 15 godina zatvora.

Sada kada je presuda pravomoćna, sudac izvršenja može je uputiti na izdržavanje kazne. Izdržavat će ju u kaznionici u Požegi, u kojoj kaznu izdržavaju žene, a s djecom će moći komunicirati putem Zooma.

Kronologija slučaja “škrinja”

2000.
Prema optužnici, u ljeto 2000. godine Jasmina Dominić (21) posljednji je put viđena živa u Palovcu

16. veljače 2019.
U obiteljskoj kući u Novoj 21, u kojoj je živjela s obitelji, u škrinji je otkriveno tijelo. Nakon 19 godina riješen je misterij nestanka, a Smiljana Srnec je uhićena

22. kolovoza 2019.
Varaždinski županijski sud nakon provedene istrage potvrdio je optužnicu. Smiljana Srnec branila se šutnjom, članovi obitelji koristili su blagodat i nisu svjedočili

15. listopada 2019.
Na početku suđenja Smiljana Srnec o optužnici se izjasnila: “Ne osjećam se krivom!” Sud je pozvao brojne svjedoke i vještake, a ona je u suzama iznosila obranu na kraju suđenja

30. lipnja 2020.
Na 500. dan od uhićenja sudac Tomislav Brđanović objavio je presudu. Proglasio ju je krivom i osudio na maksimalnih 15 godina zatvora

26. siječnja 2021.
Vijeće Vrhovnog suda, kojim je predsjedao sudac Damir Kos, održalo je sjednicu u povodu žalbe odvjetnika Krešimira Golubića. Obrana je na 77 stranica žalbe zatražila ukidanje presude i novo suđenje

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×