7.4 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
KOLUMNA

Snijega nikad manje, kašlja nikad više, kako to, kako to?
S

Više kao da se ne možeš s nekim pozdraviti, a da prvo zajedno ne odradite jedno simultano kašljanje prije nego si kažete "bok"

Ne propustite

Kad malo porastemo, često volimo romantizirati vremena kada smo bili nešto mlađi. No, neke stvari činjenično su se jednostavno promijenile. Tako je primjerice i s količinom snježnih padalina. Sjećam se da smo kao klinci gradili kule od snijega i dvije dimenzije više od nas, sanjkali se mjesecima i probijali do škole u snijegu preko koljena. Bili smo i proporcijama manji, ali snijega je bilo itekako više.

U takvom pravom zimskom okruženju, kada smo cijele dane provodili na otvorenom, grudali se, valjali po snijegu i tresli od smrzavice, a temperature su bile u debelom minusu, ne sjećam se da sam bio toliko često bolestan.
Danas, kada snijega zapravo i nema, čini se kao da je tih zimskih prehlada, hunjavica, viroza, hripavaca i gripa, više nego ikad.

Nakon što se taj trend pojavio posljednjih nekoliko godina, kod mene je ove godine kulminiralo. Obično me neka viroza uhvati u periodu između Božića i Nove godine, pa to pripisujem silnim druženjima koje taj period godine nosi, no ove godine čini se kao da ne prestaje.

U periodu od posljednjih mjesec i nešto više dana, dva puta sam bio ozbiljno virozan, zakucan u krevet, na bolovanju i s hrpom potrošenih maramica. Bilo bi dobro da je stalo na tome, ali sam između te dvije konkretne viroze cijelo vrijeme šmrcao, kašljao, osjećao da nisam u potpunosti zdrav. Prijašnjih godina popio bi dvije litre čaja i sljedeći dan bio životno i radno sposoban. Ove godine u ponudi su antibiotici, sirupi, tablete, prskala za nos, a one rijetke zdrave kolege sa mnom razgovaraju s dva metra udaljene distance.

Nisam u tome jedini, u okruženju je situacija poprilično slična, više kao da se ne možeš s nekim pozdraviti, a da prvo zajedno ne odradite jedno simultano kašljanje prije nego si kažete “bok”. Nakon prve prehlade i popijenih antibiotika, kada sam u vrijeme druge viroze došao doktorici, dobio sam informaciju da se svi oni koji su u istom periodu pili antibiotik, vraćaju.

Zima kao da ne postoji, dojam je da su temperature nikada više, a svi redom padamo pokošeni. Jesmo li se pojavom konstantnog “zubatog sunca” opustili, pa se manje slojevito odijevamo u zimskim mjesecima ili je nešto drugo, teško je znati.

Naravno, ovakve pojave onima sklonim teorijama zavjera otvaraju izrazito plodno tlo za stvaranje novih, za lamentiranje o Koroni i cjepivima, za osuđivanje svih i svakoga koji su nas zaprašili tko zna čime. S druge strane i onima ne sklonim takvim teorijama podižu obrve i stvaraju osjećaj nelagode, pa će kroz podsmjeh prema ovima razmisliti barem na sekundu, ali stvarno, zašto je tome tako.

Službena medicina prema javnosti ne komunicira neke konkretne odgovore, pa je i s te strane nagađanjima otvoreno široko polje, a nama onda ostaje samo nadati se da će ono pravo proljeće doći što prije i izvući nas iz debelih jakni i šalova koji nam ne pomažu.

Na pravom proljetnom suncu je ipak najljepše, a i šmrkavost se odmah čini kao neko davno minulo vrijeme. Jedino ako ćemo sada biti šmrkavi tijekom cijele godine.

APČIHAAA!!!

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

PRVI PUT U POVIJESTI

FOTO Budrovački vatrogasci organizirali Dan otvorenih vrata i dobili 11 novih članova

Dobrovoljno vatrogasno društvo iz đurđevačkog prigradskog naselja Budrovac prvi put u svojoj povijesti DVD Budrovac organizirao je Dan otvorenih...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×