U Muzeju ninskih starina

Srpanj rezerviran za izložbu Podravina i Dalmacija za baštinu

09:42h
0
DSC
Foto: ludbreg.hr

Među organizatorima izložbe je i Restauratorski centar Hrvatskog restauratorskog zavoda u Ludbregu.

U atriju Muzeja ninskih starina u Ninu 6. srpnja otvorena je izložba postera pod naslovom Podravina i Dalmacija za baštinu.

Organizatori izložbe su Arheološki muzej u Zadru – Muzej ninskih starina u Ninu i Restauratorski centar Hrvatskog restauratorskog zavoda u Ludbregu. Izložba se održava u okviru programa ninskog ljeta i ostati će otvorena do 31. srpnja.

Na izložbi je prezentirano dvadeset postera koji riječju i fotografijama ilustriraju neke od najznačajnijih konzervatorsko-restauratorskih projekata na drvenim polikromiranim i pozlaćenim oltarima 17. i 18. stoljeća iz kontinentalne Hrvatske te na povijesnom tekstilu iz muzejskih i samostanskih zbirki.

Veći dio predstavljenih umjetnina / oltarnih cjelina evakuiran je iz ratnih područja kontinentalne Hrvatske od Slavonije do Banije 1992. godine, a Centar u Ludbregu koj je smješten u povijesnog građevini dvorca Batthyany je formiran s namjerom da se umjetnine u njemu ne samo čuvaju već prije mogućeg povrata i obnove.

U realizaciji projekta Centra sudjelovali su Grad Ludbreg, Ministarstvo kulture RH, a veliku stručnu i financijsku pomoć pružili su bavarski stručnjaci. Autori popratnog deplijana i postera su Aleksandar Horvat, Ljubo Gamulin i Venija Bobnjarić-Vučković.

Na otvorenju su se prisutnima obratili kustos i voditelj Muzeja ninskih starina dipl. arh. Mate Radović, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru dr.sc. Jakov Vučić i voditeljica RC u Ludbregu Venija Bobnjarić-Vučković, prof. Izložbu je u ime gradonačelnika otvorila gospođa Marijana Ramov.

Realizaciju same izložbe omogućili su Arheološki muzej u Zadru i Hrvatski restauratorski zavoda, gradovi Nin i Ludbreg.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW