22 milijuna kuna

Stari mlin postaje STEM centar u jednom od najvećih projekata u povijesti grada, djeca će učiti po norveškom sustavu, a dolazi i simulator letenja

Dodaju da će u prvoj fazi imati dvije STEM sobe, a paralelno će raditi i na trećoj

13:00h
0
Stari mlin u ludbregu postaje stem
Stari mlin u Ludbregu // Foto: Tomica Letina

Lijepe vijesti prije nekoliko dana stigle su u Grad Ludbreg. Naime, u sklopu Programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva, Ludbregu je odobren projekt “Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“, akronima LORI, težak 22,2 milijuna kuna. Od tog iznosa 85 posto pokriva se europskim novcem, dok će ostali dio riješiti državni proračun.

Općenito gledano, riječ je o jednom od najvećih projekata u povijesti Ludbrega, čija će provedba početi već u kolovozu i trajati sve do travnja 2024. godine. Naglasak projekta je na obrazovanju, ali kako kažu iz Grada, njegov je značaj daleko širi, jer će se njegovom realizacijom aktivirati stari mlin, koji će tako postati STEM centar.

– Od iznimne nam je važnosti što smo u suradnji s norveškim partnerima uspjeli dogovoriti ovaj zanimljivi projekt koji će biti okosnica obrazovanja u STEM području i to ne samo za djecu iz Osnovne škole Ludbreg već i za djecu iz susjednih općina, ali isto tako vjerujem da je on i okosnica daljnjeg razvoja turizma – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Dodao je da će Grad ovaj projekt provoditi u suradnji s Osnovnom školom Ludbreg, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ, Varaždinskom županijom, udrugom First Scandinavia i Međimurskim Veleučilištem u Čakovcu.

Norveški sustav soba

LORI, odnosno Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje temeljit će se na STEM tematskom području, uvođenju informacijsko komunikacijskih tehnologija u odgoj i obrazovanje te na razvoju i poboljšanju STEM vještina učitelja, odgojno-obrazovnog osoblja i učenika.

– Očekujemo da će u tom prostoru, u novouređenim zgradama, boraviti tijekom tjedna djeca na različitim edukacijama i širiti znanje. To je norveški sustav soba u kojem su Norvežani zapravo odlučili djeci na praktičan način prikazati zašto su matematika, fizika, kemija i biologija važni i kako se primjenjuju u svakodnevnom životu – pojasnili su u Gradu.

Dodaju da će u prvoj fazi imati dvije STEM sobe, a paralelno će raditi i na trećoj.

– Jedna soba je, uvjetno rečeno matematika, biologija i kemija i ta će soba koristiti prirodne resurse Otoka. Druga soba bit će povezana s astronomijom i fizikom i u njoj će se nalaziti simulator letenja, jedini na sjeveru Hrvatske i u ovom dijelu Europe, koji će djeci pružiti mogućnost da kroz praktičan rad vide što prirodne znanost mogu pružiti – objasnio je Bilić.

Ugovor za ovaj vrijedan projekt Biliću je svečano uručen krajem prošlog tjedna u Zagrebu, a dodijelila ga je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Foto: Tomica Letina