grmljavinsko nevrijeme

STIŽE NAM TUČA Zaštite svoja vozila i imovinu,šanse za tuču su jako velike

Tuča bi mogla napraviti veliku štetu na vozilima, imovini i drveću, a posebno upozoravaju da se zaštitimo od udara munje.

13:57h
0
Nevrijeme i tuča - Virje
Foto: Čitatelj

Državni hidrometeorološki zavod za naše je područje izdao narančasto upozorenje, odnosno upozorenje koje znači da nam stiže veliko nevrijeme.

Očekuju se jaka grmljavina, bujica, olujni udari vjetra, a moguća je i tuča.

Tuča bi mogla napraviti veliku štetu na vozilima, imovini i drveću, a posebno upozoravaju da se zaštitimo od udara munje.

– Nad naše predjele tijekom današnjeg poslijepodneva najavljuje se dolazak hladne fronte. S obzirom da iznimno zagrijanu podlogu, dolazak hladne fronte na nju obično rezultira burnom reakcijom, odnosno često jakim nevremenima. Mnoge europske službe koje se bave praćenjem i najavom nevremena, tijekom protekle noći i današnjeg prijepodneva objavile su mnoga upozorenja. ESTOFEX i Sever Weather Europe objavili su upozorenje za naš dio Europe. Posebno će biti zahvaćeni sjeverni dio Italije, Slovenija (u kojoj su nevremena već aktivna), Hrvatska te dio Mađarske i Srbije. Valja napomenuti kako je posebno za sjeverozapadni i središnji dio Hrvatske te dio Slavonije proglašena najviši 3. stupanj upozorenja. Tu se nalazi i naša županija, šira zagrebačka regija, bjelovarski dio, sisački i drugi okolni dijelovi. Na tim su područjima danas u poslijepodnevnim satima mogući izrazito izraženi grmljavinski pljuskovi, tuča većeg zrna, lokalno naleti olujnog vjetra te bujične poplave, s obzirom da su lokalno moguće veće količine kiše u kratkom vremenu. Također, Sever Weather Europe u moguće vremenske pojave ubacili su i tornado. U toj situaciji mi bi rekli da je za tornado veća mogućnost na području Italije i otvorenog mora, dok je na području unutrašnjosti Hrvatske moguća pojava pijavica – rekao nam je meteorolog Tomislav Marijanović.

čitam...