DO SINOĆ CIJEPLJENO VIŠE OD 2000 LJUDI

Stožer o borbi s koronom, potresu, propusnicama i nuspojavama cjepiva

- Mi smo donijeli odluku da ćemo dati prednost onima kojima je to cjepivo najpotrebnije, čim dobijemo veće količine cjepiva mi ćemo organizirati cijepljenje i pozvati vas sa kamerama da nas snimite, rekao je Capak.

11:55h
0
Božinovi i Beroš // Ilustracija
Ilustracija

U posljednja 24 sata zabilježeno je 316 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 68 osoba, objavio je Nacionalni stožer.


Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 8036.

Među njima je 2720 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 256 pacijenata, piše RTL.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 205.246 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3.739 preminulo, ukupno se oporavila 193.471 osoba od toga 2245 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 30 780 osoba.

Do danas je ukupno testirano 996 935 osoba, od toga 2 642 u posljednja 24 sata.

Stožer se danas od 11 sati obraća javnosti s najnovijim podacima o koronavirusu u Hrvatskoj.

– Prije dva tjedna smo imali 1472 novooboljela od 5798 testiranih, prije tjedan dana 772 nova slučaja. Od 22. do 28.12. imamo 48 posto manje novooboljelih nego što smo imali tjedan prije. Incidencija jučerašnja 14-dnevna na 100 tisuća je 710. 1112, najvišu incidenciju ima Međimurska županija”, kazao je Krunoslav Capak i dodao:

“Naša 14-dnevna incidencija nas stavlja na 23. mjesto od 27 članica EU, višu danas imaju Češka, Nizozemska, Slovenija i Litva. 7-dnevna incidencija nas stavlja na 18 mjesto od 27 zemalja EU”, poručio je Capak i kazao da nas ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika stavlja na 19. mjesto sa stopom od 874,8. Trenutno R0 faktor, četverodnevna vrijednost je 0,40.

Do 19 sati jučer cijepljeno je 443 zdravstvena djelatnika i 1711 stanovnika i djelatnika Domova za starije.

O propusnicama
Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut prokomentirao je sustav propusnica:

– 153 tisuće ih je izdano. Došlo je 148 tisuća zahtjeva, odobreno je 80 tisuća zahtjeva, na sustav e-propusnica. Ostalo je došlo na mail. Zamolili smo građane da propusnice traže preko sustava e-propusnica”, kazao je i dodao:

– Puno više problema ima sa sustavom e-maila, ima slučajeva gdje jedna osoba šalje po 8, 10 mailova, većina ih je neispravnih, pa šalju mailove na različite adrese…”

Plan cijepljenja
“U prvoj fazi planirali smo cijepiti zdravstvene djelatnike koji su na prvoj crti i štićenike domova za starije. Tek nakon toga će cjepivo biti distribuirano liječnicima obiteljske medicine. Mi smo poslali na teren vrlo detaljna uputstva za Pfizerovo cijepljenje. Mi očekujemo da će do druge polovice siječnja doći Modernino cjepivo koje će moći stajati u frižideru do 30 dana. Zato smo htjeli poštedjeti liječnike da im ne šaljemo Pfizerovo koje traje 5 dana. Sve ćemo se dogovoriti s liječnicima, poslane su im već prezentacije, ima snimka webinara gdje naši stručnjaci daju uputstva. U našim glavama je plan da ako dobijemo više cjepiva da ćemo napraviti punktove za cijepljenje te organizirati mobilne timove. Direktan odgovor je da prije druge polovice siječnja neće doći cjepivo i ordinacije obiteljskih liječnika”, rečeno je na konferenciji za novinare.

O potresu
“Nemam broj koliko pripadnika civilne zaštite je na terenu, ali sav resurs je na terenu i pruža pomoć stanovništvu. Sreća je da nema velikih konstruktivnih šteta i nema ozlijeđenih osoba. Prije 40-ak minuta je krenula ekipa statičara, 9 njih, kako bi procijenili može li se u objektima i dalje boraviti. Propusnica će biti izdana svima koji žele provjeriti u kakvom je stanju njihova nekretnina na području Siska, ali opet apeliramo da se nikako ne zaboravi na poštivanje epidemioloških mjera”, kazao je Trut.

Jesu li zabilježene nuspojave nakon cijepljenja?
– Telefonom smo radili anketu koliko je osoba cijepljeno. Dobili smo informaciju da nuspojava nije bilo, u sustavu prijava nije bilo, bila su dva slučaja alergijskih reakcija u Zaraznoj, odgovorio je Capak.

– Bila su dva blaža osipa kod dvoje djelatnika, jedan je povezan, unutar 15 minuta je bio, drugi je bio nešto kasnije pa utvrđujemo je li nešto drugo utjecalo na to, dodala je Markotić.

Nove doze trebaju doći tijekom tjedna, doći će 8 kutija, oko 7800 doza. Sljedeći tjedan 18 kutija, u svakoj je oko 970 doza, nadovezao se Capak.

Na konferenciji za medije rečeno je da će početkom siječnja početi jača medijska kampanja vezana uz cijepljenje.

Zašto se nećete testirati ako ste rekli da ćete se cijepiti pred kamerama?

– Mi smo donijeli odluku da ćemo dati prednost onima kojima je to cjepivo najpotrebnije, čim dobijemo veće količine cjepiva mi ćemo organizirati cijepljenje i pozvati vas sa kamerama da nas snimite”, rekao je Capak usput zahvalivši na “provokativnom pitanju.”

čitam...