11.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 21. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Stručni posjet koprivničkih knjižničara ptujskoj knjižnici
S

Ne propustite

U okviru stalnog stručnog usavršavanja zaposlenici Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica posjetili su 26.3.2011. Knjižnicu Ivana Potrča Ptuj (http://www.knjiznica-ptuj.si). Ptuj sa svojih 24.000 stanovnika slovi kao najstariji slovenski grad s vrijednom kulturnom baštinom, pa se to odražava i u bogatstvu knjižnice.

Ptujska knjižnica jedna je od većih u Sloveniji, kao i jedna od vodećih po rezultatima rada. Regionalnog je karaktera. Od 2000. godine svi odjeli smješteni su u obnovljenom kompleksu povijesne palače u staroj gradskoj jezgri. Knjižnica ima preko 350.000 jedinica građe (koprivnička oko 140.000), 13.000 aktivnih članova (koprivnička 8500) i 31 zaposlenika (koprivnička 22). Naziv je dobila po ptujskom književniku Ivanu Potrču (1913.-1993.). Zahvaljujući velikoj susretljivosti ptujskih kolega i ravnatelja Matjaža Neudauera, koprivnički knjižničari upoznali su usluge, knjižnične odjele i službe, a posebno ih je oduševila podjednaka skrb za bogate povijesne zbirke i nove knjižnične trendove.

Pričaonica knjižnice u PtujuZa razliku od koprivničke, ptujska knjižnica ima odgovarajuće, zasebne prostore za pohranu bogatih donacija poznatih Ptujčana, kao i za zavičajnu zbirku s dragocjenostima kojima dominiraju tri inkunabule ili prvotisci iz 1475., 1480. i 1497. godine. Poput koprivničke knjižnice i ptujska koristi najsuvremeniju tehnologiju za digitalizaciju zavičajne kulturne baštine. Ptujska knjižnica je nedavno uvela i knjigomat, uređaj za samoposlugu pri zaduživanju i razduživanju knjiga, a kako bi potakla na njegovo korištenje organizirala je nagradnu igru s bogatim nagradama. Tijekom godine knjižnica održava brojne bibliopedagoške programe za djecu i odrasle, kojima je cilj poduka korisnika kako koristiti knjižnicu i knjižnične zbirke i izvore za obrazovanje i razonodu. Osim što imaju kampanje čitanja za djecu, tzv. Bralne značke, koje se već desetaljećima s velikim uspjehom provode u cijeloj Sloveniji u cilju poticanja čitanja, ptujska knjižnica je pokrenula i akciju poticanja čitanja za odrasle, koja je također izazvala veliki interes publike. Koprivničke knjižničare je oduševio prostor Pričaonice (za razliku od preskučene koprivničke), u kojemu se odvijaju programi za predškolsku i školsku djecu, a posebice program pričanja priča uz vježbu yoge. Ujecaj ove svojevrsne biblioterapije pokazao se učinkovit, posebno za hiperaktivnu djecu i djecu s poremećajem pažnje.

Ptujska knjižnica ima, kao i koprivnička, pokretnu knjižnicu-bibliobus koji obilazi brojna mala naselja u ptujskoj okolici, ali je za razliku od koprivničkog bibliobusa bogatiji građom – osim knjiga ima zbirku časopisa i novina te filmove na DVD-ima i glazbene CD-e. U bibliobusu se redovito održavaju pričaonice za najmlađe. Što se tiče informacijske djelatnost, pretraživanja složenih tema se naplaćuju i 15 eura, a svoju konferencijsku dvoranu knjižnica iznajmljuje za 120 eura.

Stručni odjel knjižnice u PtujuZahvaljujući gostoprimstvu domaćina, koprivnički knjižničari su posjetili i muzej u Ptujskom gradu, gdje se se osvjedočili o brizi za muzejsku baštinu, a pri šetnji gradom naišli su i na oslikanu pisanicu, koju je dan ranije postavila Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije na jednom od središnjih ptujskih trgova.

Stečena saznanja i dobivene inspiracije koprivnički knjižničari će, s obzirom na mogućnosti, primijeniti u budućem radu za boljitak svojih korisnika, djece i odraslih.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

RASPJEVANE SESTRE

[eTV] Koprivničke medicinske sestre prave su pjevačke zvijezde: U naš se zbor može uključiti tko god želi, nema audicije, bitna je samo volja

Nastupom na javnoj televiziji, o čemu smo pisali, medicinske sestre iz koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek ušle su u...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×