PITANJE SVIH PITANJA

Stručnjaci složni u odgovoru treba li nositi zaštitne maske i imaju li smisla kod zdravih ljudi

Sunčanica Ljubin Sternak, voditeljica Odjela za molekularnu mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, za RTL kazala je kako niti najbolji model nije potreban.

18:30h
0
Foto: Ivan Brkić

Prošlo je mjesec dana od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. Velika tema od početka bile su zaštitne maske koje su velikom brzinom rasprodane. Cijene su, naravno, istovremeno porasle na opće nezadovoljstvo građana. Kako bi doskočili problemu nedostatka, uključile su se brojne krojačke radnje, među kojima su i one iz Podravine. Jednako tako, više se puta govorilo o stvarnom utjecaju maski – pomažu li uopće i trebamo li ih nositi?

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević već je prvih dana od pojave rekla kako nam nisu potrebne, stoji na Vijesti.hr. Neovisno o tome, različite tipove – koji se razlikuju po tome koliko sitne čestice mogu filtrirati iz zraka – nose gotovo svi.

– Oni koji imaju simptome bilo kakvog respiratornog infekta zaista bi bilo dobro da nose maske, kako ne bi virus širili dalje. Ali, svi oni koji nemaju simptome ne moraju kupovati maske i nositi ih. Neće nas maska zaštititi od ulaska virusa. Pomama je potpuno bespotrebna – napomenula je M. Grba Bujević.

Sunčanica Ljubin Sternak, voditeljica Odjela za molekularnu mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, za RTL kazala je kako niti najbolji model nije potreban.

– Obične, kirurške maske moramo nositi samo ako smo bolesni ili ako imamo druge respiratorne simptome. Eventualno pod sumnjom da smo u samoizolaciji ili karanteni, a trebamo izaći. Time ćemo zaštititi druge osobe od infekcije – objasnila je S. Ljubin Sternak, dodavši kako pranje na više od 60 stupnjeva ubija virus, dok, prema njenim riječima, koronavirus izdrži deset minuta na 56 stupnjeva.

Korona Virus
Foto: Ilustracija // Twenty20

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak poručio je kako zdrave osobe ne moraju nositi jednoslojne platnene zaštitne maske. One, a time se slaže s izjavama voditeljice i načelnice, ne štite od koronavirusa.

– Ovo što se traži od ljudi da se nose maske kod ulaska u trgovinu, to nema smisla kod zdravih ljudi. Dobro je da bolesni nose maske, kod kihanja ili sličnog, ali nije nužno. Nismo dali preporuke za nošenje maske za osobe koje su zdrave niti mislimo da su te preporuke korisne – pojasnio je Capak, prenosi N1.

Dodajmo i mišljenje psihologa Igora Mikloušića koji je za spomenutu televiziju ponudio viđenje iz svojeg područja djelovanja, rekavši kako maske, kao i pranje ruku, ljudima pružaju osjećaj kontrole. Navedeno je Capak potvrdio u brojnim drugim izjavama.

– Obične platnene, pamučne ili bilo kakve maske, vezano uz koronavirus, imaju više psihološko značenje. No, one mogu djelomično spriječiti širenje kapljica koje nastaju govorom, kihanjem i kašljanjem. Dokazano je da virus kod dugotrajne upotrebe troslojne kirurške maske može prijeći barijeru. Dali smo preporuku da se kriruška maska koristi kod bolesnih da bi se zaštitili oni koji nisu – izjavio je Capak, dodavši da liječnici i drugo medicinsko osoblje koriste tzv. FFP2 i FFP3 maske s filterima koje sprečavaju prolazak virusa čime su, koriste li se pravilno, sasvim sigurne.