Županija

Studentima se ukidaju krediti, a uvode stipendije

13:25h
0
Koren je najavio 30-ak stipendija od 700 kuna // Foto: Valentina Blažek

Prije svega, odlučit ćemo tko će imati pravo na stipendije, a to će biti deficitarna zanimanja usklađena s potrebama tržišta i gospodarstva, kako bi se kasnije lakše zaposlili, objasnio je župan.

Novost po pitanju obrazovanja studenata odnosno njihovog obrazovanja, prebacivanje je s dosadašnjih kredita koje je pružala Koprivničko-križevačka županija, na stipendiranje.

Župan Darko Koren iznio je stav da su model kreditiranja zasitili do krajnjih granica, dok mogućnost individualnog kreditiranja postoji ionako u bankama.

– U ovom je trenutku u našoj evidenciji oko 400 kredita koji se vode kao naša obveza sufinanciranja kamata i vraćanja prema pravilniku, što iznosi oko 2,5 milijuna kuna godišnje – informirao nas je Koren i rekao kako su zaključili da je model financiranja bespovratnih stipendija kvalitetniji i jednostavniji.

– Iako će ovom mjerom možda biti obuhvaćeno manje studenata, ovim ćemo pravilnikom lakše stvari držati pod kontrolom. Prije svega, odlučit ćemo tko će imati pravo na stipendije, a to će biti deficitarna zanimanja usklađena s potrebama tržišta i gospodarstva, kako bi se kasnije lakše zaposlili – objasnio je župan te kao kriterije dodao i socijalne komponente.

Za početak se planira krenuti s 25 do 30 stipendija, u pojedinačnim iznosima od 700 kuna mjesečno.

– Nadalje ćemo vidjeti kako će se projekt razvijati, struka će procijeniti koja su to deficitarna zanimanja, a natječaj će biti raspisan najkasnije do kraja listopada – zaključio je Koren.

čitam...
Loading...