Odbijen prijedlog mosta

Sveučilište Sjever ipak neće seliti u Varaždin, no Varaždinci najavili nastavak borbe

Nemam ništa protiv imena Sveučilišta, ali i dalje smatram, a svoje mišljenje nisam promijenio od 2015. kada je isto osnovano, da sjedište mora biti, i bit će, u Varaždinu, napisao je Habijan na svojem Facebooku.

14:30h
0
Promocija studenata
Foto: Ivan Brkić

Jučer je na sjednici Vlade odbijen prijedlog da se sjedište Sveučilišta Sjever preseli iz Koprivnice u Varaždin te da mu se promijeni ime u Sveučilište u Varaždinu.

To je predložio saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak, i time izazvao niz reakcija u koprivničkoj javnosti.

No, iako od toga neće biti ništa, kao što se i predviđalo, varaždinski političari neće tu ideju ostaviti samo tako. Kako piše portal Sjeverni.info, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a u Varaždinu, Damir Habijan, na svom je Facebook profilu najavio nastavak borbe za preseljenje Sveučilišta.

Damir Habijan // Foto: Varazdinski.hr

– Žao mi je što tada danas oporbene stranke nisu podržale navedeni prijedlog, već su kao sjedište odredile grad Koprivnicu. Nemam ništa protiv imena Sveučilišta, ali i dalje smatram, a svoje mišljenje nisam promijenio od 2015. kada je isto osnovano, da sjedište mora biti, i bit će, u Varaždinu. Promjena sjedišta može se riješiti i mimo izmjene samog zakona. Naime, Zakon o osnivanju Sveučilišta Sjever nije osnivački akt pa istim nije ni određeno ime niti sjedište Sveučilišta. Prema tome, izmjenu naziva i sjedišta Sveučilišta moguće je izvršiti putem odluke osnivača Sveučilišta, odnosno odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja. U tom smislu očekujem da osnivač Sveučilišta, Republika Hrvatska, a koju zastupa Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u narednom razdoblju pristupi donošenju odluke o promjeni sjedišta Sveučilišta Sjever iz Koprivnice u Varaždin – napisao je Habijan.

Za prorektora Sveučilišta Sjever Marija Tomišu ovakva odluka nije iznenađujuća, a i ranije je toj ideji davao minimalne šanse.

– Sve je to domena politike, nemam komentara na njihovu odluku. Mi se na Sveučilištu bavimo svojim, oni neka se bave svojim – rekao je prorektor.

Prorektor Mario Tomiša // Foto: Matija Gudlin

Podsjetimo, prema prijedlogu saborskog zastupnika Mosta Roberta Podolnjaka, sjedište Sveučilišta Sjever premjestilo bi se u Varaždin iz Koprivnice te bi promijenilo ime u Sveučilište u Varaždinu. Riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku.

– I ja i mi na Sveučilištu protiv smo bilo kakvih podjela. Imamo dva ravnopravna sveučilišna centra, Koprivnicu i Varaždin, sveučilište se lijepo razvija, i mislim da ova inicijativa ne može donijeti ništa dobro. Neće doprinijeti daljnjem razvoju, mi trebamo podršku da otvaramo nove studijske programe, da se razvijamo u znanosti i umjetnosti, da poboljšamo studentski standard, to su naša pitanja – rekao nam je Tomiša nakon što je prijedlog izašao u javnost.