Svjetlo dana ugledale nove stranice o rijekama Hrvatske

10:02h
0
foto/wallpaper - www.crorivers.com

Stranice www.crorivers.com dio su projekta „Rijeke Hrvatske“. Projekt je počeo prije tri godine, izložbama, fotografijama i predavanjima. Ove godine objavljena je istoimena velebna monografija, a sada i web stranice koje će nastaviti revoluciju naših rijeka.

Dugo smatrane samo kao kanali, rijeke su središta biološke raznolikosti, ali i važan ekonomski resurs. Naše rijeke dio su hrvatske i europske prirodne baštine. Istovremeno, one su u našoj zemlji još uvijek nepre­poznate kao takve i ne pridaje im se dovoljna važnost. U prilog tome ide, među ostalim i činjenica da do danas nemamo literature koja bi objedinila sve naše rijeke u jednu cjelinu.  Hrvatska se, upravo zahvaljujući izdašnosti nji­hovih izvora, odnosno zahvaljujući podzemnim dijelovima njihova toka, svrstava u sam vrh zemalja sa dovoljnim zalihama pitke vode. Istovremeno, rijeke su naročito osjetljive na svaki oblik zagađenja i uništenja. U Europskoj Uniji su rijeke zaštićene strogima zakonima i ogrom­na sredstva se ulažu u ponovno vraćanje rijeka u njihovo prirodno stanje.

Autori, Goran Šafarek i Tomislav Šolić već se više od jednog desetljeća bave istraživanjem, opisivanjem, fotografiranjem, prezentacijom i zaštitom hrvatskih rijeka. Objavili su mnoštvo reportaža i članaka (autori su tekstova i fotografija) u velikom broju domaćih i inozemnih časopisa. Promocija knjige bit će krajem rujna u Zagrebu.

Web prezentaciju www.crorivers.com izradila je koprivnička tvrtka Kosinus, koja stoji i iza produkcije portala Koprivnica.net.