OŠ Antun Nemčić Gostovinski

Tko bi rekao da sat kodiranja može biti zabavan

17:30h
0
Sat kodiranja u OŠ Antun Nemčić Gostovinski // Foto: Adela Zember
Sat kodiranja u OŠ Antun Nemčić Gostovinski // Foto: Adela Zember

Na ovaj način djeci se pruža prilika da isprobaju programirati, čime se prije svega potiče razvijanje njihove kreativnosti – istaknula je Vedrana Đurkan, nastavnica informatike u koprivničkoj osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski.

Koprivnička osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski pridružila se danas, u petak, globalnoj inicijativi Sat kodiranja.

Učenici sedmih razreda na satu informatike s velikim oduševljenjem, sa svojom nastavnicom Vedranom Đurkan, krenuli su u zanimljiv svijet programiranja igrica.

– Na ovaj način djeci se pruža prilika da isprobaju programirati, čime se prije svega potiče razvijanje njihove kreativnosti – istaknula je V. Đurkan i objasnila da se na inicijativu svog kolege, Danijela Balaška, nastavnika informatike odlučila i sama priključiti ovom projektu.

 

Za ovaj sat odabrala je igricu Flappy Bird koja ju podsjeća na igricu njezine mladosti Super Mario, ali i popularni Minecraft koji je igrica mladosti upravo ovih osnovnoškolaca.

David Krošnjar // Foto: Adela Zember
David Krošnjar // Foto: Adela Zember

– Jako se veselim ovom satu jer je programiranje zabavno. Čim se shvati kako se to radi, sve je lako, a uz to sve je zadano i samo se trebaju pratiti upute – istaknuo je David Krošnjar, učenik, koji kaže da bi jednog dana volio biti programer.

Iako ne razmišlja o zanimanju programerke, učenica Stela Juriša oduševljena je informatikom za koju kaže da je prijekopotrebna.

Stela Juriša // Foto: Adela Zember
Stela Juriša // Foto: Adela Zember

– Učimo puno toga što će nam trebati u srednjoj školi, ali i u svakodnevnom životu, stoga sam odlučila upisati ovaj izborni predmet. Dobro mi dođe jer moji roditelji najčešće ne znaju raditi sve na računalu pa im ja pomognem – dodala je i objasnila da programiranje na prvi pogled izgleda teško, ali nakon nekoliko puta postane vrlo lagano.

Iako mnogi smatraju da su IT sektor i STEM područje rezervirani isključivo za muškarce, ova grupa pokazuje upravo suprotno jer je većina djevojčica odabrala ovaj izborni predmet. A i sama nastavnica kaže da se sve više i više djevojaka i žena odlučuje na studije iz ovih područja.

Vedrana Đurkan // Foto: Adela Zember
Vedrana Đurkan // Foto: Adela Zember

– Glavni problem je što je informatika izborni predmet, s obzirom na to da je ovo područje budućnost. Voljela bih da ide više djece, ali oni su danas pretrpani obavezama, a i nedostatak prostora igra veliku ulogu jer imamo samo jednu učionicu – dodala je i zaključila da je jako ponosna na svoje učenike koji jako dobro barataju alatima i programima.

Promotor ove inicijative je Koprivnički poduzetnik, a Satu kodiranja ove godine pridružilo se više od 100 škola diljem Hrvatske među kojima su i koprivnička Srednja škola, križevačka gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, đurđevačka gimnazija dr. Ivana Kranjčeva, koprivničke osnovne škole Đuro Ester i Antun Nemčić Gostovinski.

“Sat kodiranja ukazuje na to koliko je IT tehnologija značajna i sveprisutna te, najvažnije od svega, lako dostupna. Ova inicijativa početak je promjene koja će i naš kraj staviti ‘uz bok’ informatički razvijenijim područjima”, poručili su iz Koprivničkog poduzetnika.

 

čitam...