Ministar u posjetu županiji

Tomislav Tolušić: Županija mora biti poveznica između OPG-ova, Podravke i drugih proizvođača, ovdje postoji ogromna količina sirovine

Poljoprivreda nije lak posao, ali može biti izdašan i dobro plaćen ako će poljoprivrednici biti korektno plaćeni za svoje proizvode i u razumnim rokovima, 30 ili 60 dana, a ne 360 dana, rekao je Tolušić.

11:13h
0
Foto: Matija Gudlin

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas je posjetio Koprivničko-križevačku županiju kako bi razgovarao sa županom i njegovim suradnicima, upravom Podravke i poljoprivrednicima u Križevcima.

Župan Darko Koren ministru Tolušiću izložio je ideje za unaprjeđenje poljoprivrede i gospodarstva na području županije.

– Već nekoliko mjeseci izražavamo želju za novim konceptom i pristupom u razvoju sektora poljoprivrede koji ide u pravcu aktivnog povezivanja s prehrambenom industrijom. To je naša velika komparativna prednost, koja se može proširiti van granica ove županije. Smisao tog koncepta je da se što više moguće ulaznih parametara u prehrambenoj industriji osigura ovdje, na prostoru naše regije, ne samo županije. Naravno, u tome moraju biti integrirani svi, osim poljoprivrednih proizvođača koji moraju biti sposobni udovoljiti svim onim kriterijima u smislu kvalitete i količine pa do prehrambene industrije koja mora imati osiguranu sirovinu po konkurentnim cijenama. Proizvođač mora proizvoditi po održivoj cijeni, a industrija mora kupovati tu robu po cijeni da ostane konkurentna. Tu je bitna uloga države i Ministarstva poljoprivrede da ne bude tog rascjepa – pojasnio je župan teme o kojima su razgovarali.

Foto: Matija Gudlin

Ministar je izjavio da podržava Korenove ideje s obzirom na to da je njegovom ministarstvu primarni cilj jačanje hrvatske poljoprivrede, što se, prema njegovom mišljenju, može samo uz povezivanje poljoprivrede i prehrambene industrije, a tu je istaknuo jačinu brenda Podravke.

– Koncept koji je izložila županija za mene je apsolutno prihvatljiv, vjerujem da možemo napraviti to daljnje povezivanje. Županija bi trebala biti glavna poveznica između OPG-ova, Podravke i ostalih sudionika u tom lancu. Tu govorimo o ogromnim količinama sirovine koja je potrebna, a nje ima na ovim područjima koliko god nam treba – uvjeren je Tolušić.

Smatra da je povezivanje ključno i zato što se tako proizvođači mogu orijentirati na one kulture koje su potrebne i isplative, kako bi se pokrile potrebe za njima, ali i kako bi poljoprivrednici više zarađivali.

Foto: Matija Gudlin

– Poljoprivreda nije lak posao, ali može biti izdašan i dobro plaćen ako će poljoprivrednici biti korektno plaćeni za svoje proizvode i u razumnim rokovima, 30 ili 60 dana, a ne 360 dana. Tada će i više ljudi naći svoj smisao u poljoprivredi, bilo kao radnici, bilo kao nosioci OPG-a – ističe ministar.

Napomenuo je da su razgovarali i o sustavima navodnjavanja, koje Ministarstvo poljoprivrede financira kroz programe ruralnog razvoja u stopostotnom iznosu, a županija je već predstavila takve projekte. Jedna od tema također je bila šteta od divljači na usjevima i poljoprivrednim gospodarstvima, a ideje i rješenja županije za te teškoće ministar vjeruje da će država moći realizirati.

– Koprivničko-križevačka županija posljednjih desetak godina ide u odličnom smjeru i očekujem da će u tom smjeru nastaviti i ubuduće – zaključio je Tolušić.