-0.4 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
evo što će se graditi

U Hlebine stiglo 25 tisuća eura za poboljšanje životnih uvjeta Roma, Trnski: Naravno da se trebaju socijalizirati, stvaramo sigurniji prostor za sve
U

Cilj cijelog projekta je sigurniji pristup dječjem vrtiću i sigurniji boravak djece u njemu, a kroz povećanje broja parkirališnih mjesta, izgradnju hodne staze i ograde uz dječji vrtić, poručili su iz Općine

Ne propustite

Općina Hlebine redovno dobiva dobre vijesti iz raznih EU fondova, a to znači da su projekti koje prijavljuju itekako dobro.

Tako je ovih dana općini odobreno 25 tisuća eura za izgradnju parkirališta, staze i ograde dječjeg vrtića, a novac za ovaj projekt “dolazi” iz Programa za unapređenje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima romske nacionalne manjine.

Što to točno znači, odnosno kako će se poboljšati životni uvjeti Roma, priupitali smo načelnicu Božicu Trnski.

– To se odnosi na sve one stvari koje koristimo svi zajedno, a u to su uključeni i Romi. Mi smo kandidirali ogradu na vrtiću i sad bismo mi tu ogradu promijenili i produžili parking prema kući. Naravno da se Romi trebaju socijalizirati, u malu školu moraju ići po sili zakona i onda oni koriste taj prostor jer njihova djeca idu u predškolu – rekla je Božica Trnski.

Svečana sjednica Kloštar Podravski
Božica Trnski, načelnica Općine Hlebine // Foto: Ivan Balija

Ogradom će se povećati i sigurnost djece, a osim nje napravit će se i devet novih parkirnih mjesta kao i staza u dužini od 32,5 metara kojom će upravo i ti mališani dolaziti u malu školu. Inače, ograda oko vrtića će biti dugačka 18,88 metara, napominju iz Općine.

Načelnica Trnski bila bi sretnija kada bi djeca romske populacije ažurnije pohađala malu školu, ali svjesna je kako je usađivanje te navike dugotrajan proces.

– Svi Romi koji kreću u prvi razred trebaju ići u malu školu. S time da oni u malu školu idu nekoliko puta, jer nažalost neki ne znaju ni govoriti. Mi ih potičemo, ali to vam je u pravilu tako da dva puta dođu, tri puta preskoče. Često im se i progleda kroz prste zato što bi roditelji trebali platiti kaznu ako im djeca ne idu u školu, a kazna je takva da otpeljaju tatu zimi u bjelovarski zatvor kaj se tam grije. Onda imamo još veću štetu za društvo, kaj da vam kažem – rekla je Trnski.

Dodala kako ju žalosti što generacije koje bi trebale krenuti već u prvi razred osnovne škole još uvijek ne znaju držati olovku u ruci, prati zube, neki ne znaju ni govoriti i to su, kaže ona, najveći problemi i zato se trude raditi na socijalizaciji.

Na samom kraju, cilj cijelog projekta je sigurniji pristup dječjem vrtiću i sigurniji boravak djece u njemu, a kroz povećanje broja parkirališnih mjesta, izgradnju hodne staze i ograde uz dječji vrtić, poručili su iz Općine.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

ZADNJA UTAKMICA

Uzavrelo je na Apašu usprkos niskim temperaturama, evo tko je sve došao na tekmu Slaven Belupa i Dinama

Na koprivničkom Apašu Slavenaši upravo igraju protiv Dinama. Danas je na rasporedu posljednja utakmica 17. kola domaćeg nogometnog prvenstva. Podravske...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti