AKTUALNO STANJE

U Hrvatskoj novih 88 oboljelih od koronavirusa, ukupna brojka stigla do 1495

Koronavirus jučer se pojavio u Domu za starije i nemoćne o čemu se posebno govorilo na današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

14:06h
0
Corona Virus ilustracija
Foto: ilustracija / twenty20

Nacionalni stožer civilne zaštite jučer je objavio kako je evidentirano 1407 oboljelih. Nova konferencija za medije održana je, po sada već ustaljenoj praksi, danas u 14 sati. Na njoj je rečeno kako se brojka povećala za 88, odnosno sada je ukupno 1495 zaraženih koronavirusom.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je prosječna dob nešto veća, iznosi 49,37 godina. Testirano je više od 14 tisuća osoba, u posljednja 24 sata njih 932. Jučer je preminula jedna osoba u splitskoj bolnici. Imala je niz kroničnih bolesti. Ukupno je dakle preminula 21 osoba. Oporavljenih je 231, što je 12 više nego jučer.

– Ušli smo u najkritičniju fazu borbe. Nemamo lijeka ni cjepiva, ni imuniteta. Preostaje nam poštovati mjere – kazao je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak složio se s Berošom kako je nadolazeće razdoblje posebno osjetljivo, posebno u vezi posjećivanja tijekom uskrsnih blagdana. Govorio je potom o splitskom staračkom domu. Među oboljelima ima puno pozitivnih, pri čemu je njih 11 zaposlenih. Ukupno su, dodao je, uzeli 77 uzoraka za testiranje.

– Kad su naši ljudi iz inozemstva dolazili kućama, stavljali smo ih u samoizolaciju na 14 dana. Često su je zbog povratka kući vratili prekidali, na što smo mi gledali kao dobro jer nisu bolesni. Odsad to više bez dozvole epidemiologa i brisanja iz evidencije samoizolacije to neće moći činiti. Trebat će im potvrda liječnika, neće smjeti imati nikakve simptome. Neki su tu mjeru koristili, dolazili bi u petak, a u nedjelju se vraćali na radna mjesta. Na granici će im trebati potvrda koju će pregledati granični policajci – kazao je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je kako se trgovine i tržnice pojačano nadziru. Tvrdi kako veće nepravilnosti nisu uoćene. Posebno se zahvalio zaštitarima na njihovu rad.

Podsjetimo, koronavirus jučer se pojavio u Domu za starije i nemoćne o čemu se posebno govorilo na današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije. Što su rekli načelnik Ratimir Ljubić i dr. Draženka Vadla pročitajte ovdje i ovdje.

čitam...
Loading...