epidemija

VIDEO Stožer o koronavirusu i koprivničkom Domu: Nemamo novozaraženih, uzeli smo briseve 17 zaposlenika Doma, čekaju se rezultati

Stanovnike Koprivničko-križevačke ipak je najviše zanimalo kakva je situacija u koprivničkom Domu, ali i u županiji, kad je u pitanju broj oboljelih. 

11:05h
0
Dom za starije i nemoćne osobe, Koprivnica // Foto: Matija Gudlin
Dom za starije i nemoćne osobe, Koprivnica // Foto: Matija Gudlin

Županijski Stožer civilne zaštite na čelu s dožupanom Ljubićem jučer je otkrio kak je u koprivničkom Domu za starije i nemoćne jedna osoba pozitivna na Covid-19. Gotovo u isto vrijeme u Splitu se još uvijek odvijala evakuacija zaraženih iz tamošnjeg staračkog doma. Prema posljednjim informacijama, čak 50 osoba pozitivno je na koronavirus.

Krunoslav Capak sinoć je izrazio sumnju da se koronavirus probio i u staračke domove u Vinkovcima, Pločama i u Sisku. Stanovnike Koprivničko-križevačke ipak je najviše zanimalo kakva je situacija u koprivničkom Domu, ali i u županiji, kad je u pitanju broj oboljelih od koronavirusa.

Više o svemu rekao je Ratimir Ljubić na današnjoj presici.

– Od jučer do danas nemamo novozaraženih. Epidemiološka služba je napravila kompletnu sliku u staračkom domu. Sve je pod kontrolom i stabilno. Dobili smo uputu od nacionalnog Stožera da se pojačaju ophodnje i nadzor na svim javnim prostorima, crkvama, trgovinama, svugdje gdje postoji mogućnost kršenja mjera. Ne napuštajte svoje kućne pragove, stanove, da se ne druže i tako smanje mogućnost zaraze. Svima sretan Uskrs! – reako je Ljubić.

I dalje imamo 21 osobu pozitivnu na koronavirus, četiri osobe su u bolnici i stabilno su.

– U Domu za starije i nemoćne se poštuju sve preporučene mjere. Osoba se nalazila u jednokrevetnom apartmanu i nije imala kontakta s drugim osobama, a kad je razvila simptome bila je pregledana od liječnice Doma. Uzimala je antibiotsku terapiju, ali nastavilo se otežano disanje pa je odvedena u bolnicu. Nije bilo rizičnog kontakta, osim jedne medicinske sestre koju smo stavili u izolaciju.

Okrenuli smo se traženju kliconoša u pogledu zaposlenika ustanove. Uzeli smo briseve 17 zaposlenika koji su bili u kontaktu s njom, ne nezašitćenom kontaktu, već bilo kakvom, da su joj donosili hranu ili piće. Vratili smo se kroz tjedan, dva, ti. Danas se uzimaju uzorci, nalaze očekujemo danas ili sutra. Htjela bih naglasiti da svi Domovi upravo zbog svojih korisnika svakodnevno komuniciraju s liječnicima opće prakse i s našom Općom bolnicom – rekla je Draženka Vadla.

[KORONAVIRUS]Nove informacije iz županijskog stožera!

Gepostet von Epodravina.hr am Freitag, 10. April 2020