smrt na cesti

U tragičnoj, drugoj polovici 2021. godine, podravsko-prigorske prometnice odnijele su brojne živote

Užasavajuć, posebno tužan period traje od sredine kolovoza do danas, do kraja prosinca. U tome rasponu dogodile su se sve nesreće s najstrašnijom posljedicom.

16:00h
0
Stravične scene nesreće kod groblja u Virju // Foto: Čitatelj

Kraj tekuće i početak nove godine dani su kada se izvlače razne statistike u vezi događaja koji su se zbili u proteklih 12 mjeseci, a nažalost, među njima su i crne brojke prometnih nesreća na podravsko-prigorskim cestama.

Od 1. siječnja do 23. prosinca županijska policija zabilježila je 699 prometnih nesreća, od čega je pet s poginulim osobama, 221 s ozlijeđenim osobama te 473 s materijalnom štetom. Pet osoba smrtno stradalo, 66 ih je teško, a 230 lakše ozlijeđeno. Nažalost, ubrzo nakon što je stigao odgovor policije na naš upit, broj poginulih povećao se na šest. U međuvremenu se, naravno, broj nesreća ostalih nesreća povećao za još nekoliko.

Užasavajuć, posebno tužan period traje od sredine kolovoza do danas, do kraja prosinca. U tome rasponu dogodile su se sve nesreće s najstrašnijom posljedicom.

Između Gotalova i Gole život je izgubio 76-godišnjak // Foto: Marko Dedić
Prometne nesreće s poginulim osobama dogodile su se u drugoj polovici godine

U Kunovec Bregu, u Koprivničkoj ulici, oko ponoći 13. kolovoza, život je izgubila 25-godišnja medicinska sestra Petra Horvat. Policijski očevid trajao je četiri sata, nakon čega je pokrenuta kriminalistička istraga. Sve do 8. studenoga čekali smo na bilo kakve informacije, kada se konačno oglasilo Državno odvjetništvo RH. Nesreću je izazvao 22-godišnji I. Š. iz Koprivnice, koji je bio u alkoholiziranom stanju. Više tjedana nakon nesreće nalazio se u komi. Županijsko državno odvjetništvo 6. listopada donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1999.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu. Nedavno je, pak, podignuta optužnica te mu prije od tri do 15 godina zatvora.

Dva tjedna kasnije, u Novome Glogu, mjestu općine Sveti Ivan Žabno, s ceste je sletio i poginuo 31-godišnjak. Policija je tada objavila detalje, prema kojima je 26-godišnjak teretnim automobilom Iveco Daily pretjecao Audi. Isto je pokušao učiniti tragično stradali muškarac. Vozio je neregistrirani i neosigurani motocikl BMW na kojemu nisu bila ugrađena svjetla. Došlo je do kontakta s teretnim vozilom, slijetanja, udara u most i ogradu te smrtnog ishoda.

Ništa manje šokantna nesreća bila je ona koja se 2. listopada zbila u Križevačkoj ulici u Sokolovcu. Motociklom Yamaha upravljala je 27-godišnja mlada liječnica, koja se prema Koprivnici kretala neprilagođenom brzinom, objavila je policija nakon očevida. Sletjela je s ceste, udarila u stup javne rasvjete i prometni znak. Njezin život prekinut je na licu mjesta.

Fotografija prometne nesreće u kojoj je život izgubila Petra Horvat // Foto: PU KCKZZ
Godina zaključena novom tragedijom

Dvije mlade osobe ozlijeđene su 24. listopada, kada se tijekom noći kod groblja u Virju dogodila teška nesreća. Automobil Renault vozio je 18-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1,29 promila. Udario je u metalni rukohvat i stup javne rasvjete, nastavio se nekontrolirano rotirati pa završio na betonskom kućištu hidrofora. Teško je, pak, ozlijeđen Petar, koji je bio u automobilu kao putnik. Veliku tugu izazvala je vijest prema kojoj je mladić rodom iz Virja 4. studenoga preminuo u Kliničkoj bolnici Dubrava. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu protiv vozača podnesena je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, objavljeno je tada. “Danas se opraštamo od našeg učenika i prijatelja Petra, kojega ćemo prije svega pamtiti po ovom prekrasnom osmijehu i vječnom optimizmu”, stajalo je na Facebook stranici đurđevačke Strukovne škole.

Na drugome kraju Koprivničko-križevačke županije, na otvorenom dijelu ceste između Gotalova i Gole, 31. listopada poginuo je 76-godišnji vozač traktora. Očevid je pokazao kako je spomenuti oko 17 sati Zetorom na hidrauličnim polugama na posebno izrađenim nosačima prevozio rolo-balu trave. Stigavši do raskrižja s nerazvrstanom makadamskom cestom, počeo je skretati ulijevo, što je naznačio upaljenim žmigavcima. U tome ga je trenutku počeo pretjecati 68-godišnji vozač Volkswagena. Automobil je udario u traktor, isti se prevrnuo, a 76-godišnjak preminuo od zadobivenih ozljeda.

Godina 2021. zaključena je novom tragedijom nakon koje je u koprivničkoj bolnici preminuo 64-godišnjak // Foto: ePodravina

Niz crnih mjeseci nastavljen je prije par dana, nakon što smo već dobili odgovor PU koprivničko-križevačke na upit o broju nesreća. Točnije, 25. prosinca, kada je uslijed teških ozljeda zadobivenih u nesreći, koja se dogodila 16. prosinca, preminuo 64-godišnjak. Između Glogovca i Bakovčice vatrogasci koprivničkog JVP-a izvukli su ga iz razbijenog Volkswagen Caddyja. Život mu je bio ugrožen. Prevezen je u Opću bolnicu dr. Tomislav Bardek, da bi par dana nakon policija poslala priopćenje u kojemu je stajalo kako je 64-godišnjak preminuo u koprivničkoj bolnici.

U konačnici, govorimo o šest osoba čiji su životi naprasno i prerano prekinuti. Navedenome možemo dodati nesretni događaj iz Svetog Petra Čvrsteca, datiran na 18. kolovoza, kada je uz cestu pronađeno mrtvo tijelo muškarca, kao i motocikl Yamaha. Pokazalo se kako je riječ o 40-godišnjaku koji je motocikl vozio bez položenog vozačkog ispita i bez zaštitne kacige. Krećući se u smjeru Cepidlaka, iz neutvrđenih je razloga izgubio nadzor nad dvokotačom, sletio van kolnika i poginuo na licu mjesta. Iz PU koprivničko-križevačke objašnjeno nam je u ovome slučaju “nisu utvrđeni elementi prometne nesreće, odnosno konkretan događaj se vodi kao Prometni događaj na cesti.”

U Sokolovcu je u slijetanju motocikla prekinut život 27-godišnjakinje // Foto: ePodravina.hr