parlamentani izbori

U županiji pravo glasa imaju 92.804 birača na 254 biračka mjesta, 21 osoba je u samoizolaciji, a još danas se mogu javiti ako žele glasati

DIP podsjeća da će birači u samoizolaciji glasati ispred ulaza stana ili kuće u kojem/kojoj imaju prebivalište i pritom obavezno nositi masku za nos i usta

10:42h
0
Lokalniizbori biračkamjesta
Foto: Kristina Kos

Ove nedjelje, 5. srpnja izlazimo na parlamentarne izbore i biramo zastupnike u Hrvatskom saboru.

U Koprivničko-križevačkoj županiji pravo glasa ostvaruje 92. 804 birača, od toga u Koprivnici 26.289, u Križevcima 12.207, a u Đurđevcu 6.570.

Očekuje se mala izlaznost obzirom na epidemiju koronavirusa, ali i odlazak ljudi na ljetovanje.

Na području županije ukupno je 254 redovnih biračkih mjesta. Osim redovnih mjesta, postoje i posebna biračka mjesta kojih je četiri.

To su tri posebna biračka mjesta (po jedno u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu) koji su za birače iz drugih izbornih jedinica, a nalaze se na području naše županije i jedno posebno biračko mjesto ustanove socijalne skrbi, a to je Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica.

– Na području Županije bit će osigurane sve mjere u skladu s preporukama i uputama DIP-a, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog Stožera – rekla nam je Melita Ivančić, pročelnica Službe ureda župana.

Posebne mjere provodit će se za one birače koji su u samoizolaciji, a s današnjim danom je u županiji 21 osobi izrečena mjera samoizolacije.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače koji će na izbornu nedjelju biti u samoizolaciji, a žele glasovati, da se do četvrtka, 2. srpnja jave nadležnom općinskom ili gradskom izbornom povjerenstvu i zatraže da im se omogući glasovanje.

DIP podsjeća da će birači u samoizolaciji glasati ispred ulaza stana ili kuće u kojem/kojoj imaju prebivalište i pritom obavezno nositi masku za nos i usta. Ako takav birač neće moći izaći iz stana ili kuće, član biračkog odbora ući će u stan s navlakama na cipelama.

Članovi biračkog odbora pritom će obavezno nositi maske i rukavice te dezinficijens kojim će prije i poslije svake posjete biraču dezinficirati rukavice.