17.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sjajan projekt

Udruga Bolje sutra brine o članovima, s gotovo 13 milijuna kuna adaptirat će prostor u Kampusu i uvesti brojne sadržaje i usluge za svoje korisnike
U

Ovim projektom će se izgraditi, obnoviti i prilagoditi prostor u kojemu će se osobama s invaliditetom, s teškoćama u razvoju, njihovim obiteljima i skrbnicima ponuditi mreža izvaninstitucionalnih usluga kako bi ih se što uspješnije uključilo u društvo i unaprijedio njihov svakodnevni život.

Ne propustite

Udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice održala je početnu konferenciju projekta “Deinstitucionalizacijom do prava na neovisan život u lokalnoj zajednici”, a održala se pod motom “Za ravnopravan život u zajednici uz adekvatnu podršku, bez izoliranja od društva unutar institucija”.

Na konferenciji je kazano da će se u kompleksu veličine 3000 metara kvadratnih izvesti rekonstrukcija, urediti 34 prostorije raznih namjena, od ureda do dvorana za društvene i kulturne događaje, stručna predavanja, edukacije korisnika i stručnih djelatnika te održavanje okruglih stolova i tribina.

Bit će tu prostor za radnu okupaciju kako bi korisnici usvojili vještine potrebne za funkcioniranje u svakodnevnom životu, a stručnjaci će pomagati obiteljima koji se teže nose s teškoćama u obiteljskom funkcioniranju, bit će pružana i psihosocijalna podrška.

Foto: Marina Hižak

Neovisan život u lokalnoj zajednici koji je u fokusu ovog projekta ne znači raditi samo nešto za sebe i biti samodostatan i neovisan o drugima. Odnosi se na mogućnost pojedinca da donosi odluke o tome gdje će, kako i s kime živjeti, kako će mu izgledati svakodnevica. Za osobe s invaliditetom to znači dostupan prijevoz, uklanjanje arhitektonskih barijera, pristupačnost informacijama, usluge osobnih asistenata, osposobljavanje za život i rad, potporu skrbnika te svakodnevni pristup uslugama u zajednici u kojoj žive.

– Ovo je značajan događaj za naše članove, ali i za mene osobno, jer sam osoba s invaliditetom i bit ću korisnica svega što radimo. Prostor gdje se sada nalazimo je premalen za redovito funkcioniranje, a ja sam osluškivala potrebe naših članova. Ako ste uporni možete sve ostvariti, pa tako i moja vizija polako postaje stvarnost – rekla je ponosno Marija Mraz.

Grad Koprivnica je temeljem Strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom i u dogovoru s poduzećem Kampus d.o.o. udruzi ustupio prostor u Kampusu, a ugovor je potpisan na današnji dan pred dvije godine.

Foto: Marina Hižak

– Ovo je veliki projekt za udrugu, ali i za Koprivnicu. Grad je uvijek  izlazio u susret ljudima koji su imali ambicije pomaknuti i podići kvalitetu života osoba s invaliditetom. U startu smo prepoznali odličnu ideju i podržali je – rekla je Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika.

Ovim projektom će se izgraditi, obnoviti i prilagoditi prostor u kojemu će se osobama s invaliditetom, s teškoćama u razvoju, njihovim obiteljima i skrbnicima ponuditi mreža izvaninstitucionalnih usluga kako bi ih se što uspješnije uključilo u društvo i unaprijedio njihov svakodnevni život. Izgradit će se pristupne rampe i lift, odnosno sve što je potrebno za potpunu prilagodbu korisnicima.

Partneri na projektu su Grad Koprivnica i Centar za socijalnu skrb Koprivnica. Sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Planirani početak izvođenja radova je u kolovozu 2021., a provedba je počela 1. rujna ove godine dok se završetak očekuje 31. prosinca 2022. Vrijednost projekta je 12.968.589,95 kuna.

Predstavljanju projekta nazočili zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, zamjenik župana Ratimir Ljubić, načelnik sektora za pripremu i provedbu projekata u područjima jačanja gospodarstva i konkurentnosti te socijalne, zdravstvene i obrazovne infrastrukture Vladimir Kramarić, njegova stručna suradnica Vanda Petanjek iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, član provedbenog tima Mateo Ivanac, direktor poduzeća Kampus d.o.o. Igor Bajalica, te Vedran Petrović, direktor tvrtke Petgrad koja je volonterski pružila Udruzi svoju stručnu pomoć u pripremi materijala za natječaj.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dan općine

FOTO/VIDEO Slavi se u Pitomači, svi su dobro raspoženi i predivno uređeni za svečanost u Domu kulture

Svečano je danas u Pitomači, a povod je proslava Dana općine i svečana sjednica na koju su došli brojni...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×