22.4 C
Koprivnica
Četvrtak, 23. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NIJE SVE TAKO CRNO

Udruga Latice iznjedrila privremeno rješenje, Novačić: Našli smo se u neobranom grožđu, no naši će korisnici imati osobne asistente do kraja godine
U

Stanje je takvo da je u međuvremenu, od pokretanja projekta u siječnju 2020. godine na listi čekanja već desetoro djece, bivših polaznika Podravskog sunca koji u svom svakodnevnom životu imaju potrebu za osobnim asistentom.

Ne propustite

Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice jučer je medije izvijestila kako je sredinom siječnja završio projekt koji je korisnicima unazad dvije godine osiguravao uslugu osobnog asistenta. Budući da novog natječaja putem kojih bi se namaknule financije za plaće zaposlenih i nastavak projekta nema na vidiku, sedmoro osoba ostalo bi bez pomoći svojih asistenata.

Ipak, rješenje, doduše privremeno, se našlo i projekt Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama Latice Koprivnica ide dalje, barem do kraja kalendarske godine. Kako nam je potvrdio Dražen Novačić iz Udruge Latica, troškove osobnih asistenata, kao i plaće zaposlenog voditelja podmirivat će do kraja prosinca 2022. godine Savez društva distrofičara Hrvatske.

Foto: Dražen Novačić

– Usluga osobne asistencije od velike je važnosti, na žalost nastavka za nas do pred koji dan nije bilo jer novi natječaj nije raspisan. Našli smo se u neobranom grožđu. Projekt je bio financiran iz EU fonda i nismo se imali kamo javiti da bi osigurali nove iznose za plaće. Riješili smo problem, ali privremeno, preko Saveza društva distrofičara Hrvatske koji je preuzeo naše osobne asistente. Oni se financiraju iz Ministarstva demografije i imali su financijskog lufta. Ovo je rješenje do kraja godine, daj Bože da se najesen otvori koji novi natječaj i projekt, pa da se imamo kamo prijaviti – rekao je Novačić.

Nisu samo korisnici usluga ti koji imaju direktnu koristi, preko projekta smo imali zaposlene dvije osobe. Na sreću se pojavio Savez koji je sve preuzeo tako da postojeći zaposlenici više nisu naši nego su njihovi, no radit će za naše korisnike – pojasnio je Novačić.

Stanje je takvo da je u međuvremenu, od pokretanja projekta u siječnju 2020. godine na listi čekanja za osobnog asistenta već desetoro djece. Sva djeca koja izlaze iz Centra za odgoj i obrazovanje Podravsko sunce imaju potrebu za uslugom ove vrste.

Podsjetimo, projekt se provodio 24 mjeseci i u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz javni poziv Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II.

Vrijednost projekta bila je 933.331,70 kuna u cijelosti pokrivenih iz europskih sredstava.

Cilj projekta bio je jačanje socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge osobne asistencije, a projektom su bile obuhvaćene osobe s najtežim stupnjem invaliditeta i osobe s intelektualnim teškoćama s područja Koprivničko-križevačke županije.

Angažirani asistenti pomagali su osobama s invaliditetom u svakodnevnim
situacijama, ali i povećali njihovu uključenost u lokalnu zajednicu i kvalitetnije provođenje
slobodnog vremena. Kroz projekt se doprinijelo jednakim mogućnostima jer se istovremeno pomoglo dvjema skupinama koje se nalaze u nepovoljnom položaju –  nezaposlenima, koji su ovim projektom dobili zaposlenje, a druga skupina su korisnici osobne asistencije koji su dobili odgovarajuću brigu, izravnu pomoć i podršku u njihovom svakodnevnom životu.

Kroz projekt je bilo zaposleno sedam osoba educiranih za obavljanje usluge osobne asistencije čime je sedmero korisnika dobilo svog osobnog asistenta, dok su dvije osobe zaposlene su bile na provedbi i vođenju projekta.

Korisnica Vanesa i asistentica Klara
Korisnica Tanja i asistentica Branka
Korisnik Petar i asistentica Patricia
Korisnik Alen i asistent Renato
Korisnik Valentino i asistent Dejan
Korisnik Vanja i asistent Valentino
Korisnica Jelena i asistentica Dijana
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Iskra je zapaljena

Koliko je realno da Podravina ima Nacionalni park? Stručnjaci su za, no trajalo bi godinama i koštalo milijune eura

Ideja člana Županijske skupštine i saborskog zastupnika Željka Lackovića o potrebi za osnivanjem radne skupine koja bi pokušala pokrenuti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×