Kesten je zasigurno najpoželjnija namirnica jeseni. Koristi se u raznim jelima, a plodovi koji se kuhaju ili ispeku vrlo su ukusni. Njegov plod je nutritivno visokovrijedna namirnica jer sadrži vodu, bjelančevine, ugljikohidrate i škrob. Čest je gost u raznim desertima, ali od njega se mogu pripremiti i zanimljiva glavna jela. U slučaju da imate viška kestena kod kuće, pogledajte ove recepte te pripremite nešto novo za svoje ukućane. U slast!
NJOKI OD KESTENA S UMAKOM OD SLANINE I ŠAMPINJONA
Njoki:
- 350 g kesten pirea
- 130 g glatkog brašna
- 1 jaje
- sol
Umak:
- 1 glavica luka
- 100 g slanine
- 250 g šampinjona
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žlica peršina
- sol, papar, vegeta
Priprema:
Kesten pire posoliti i dodati jaje, dobro izmiješati. Brašno prosijati i zajedno s kestenom umijesiti u meko tijesto. Dobiveno tijesto podijeliti na dva dijela i oblikovati prutiće, koje potom režemo na komadiće i oblikujemo njoke. Njoke kuhati u vrućoj posoljenoj vodi. Kada isplivaju, kuhati još 5 minuta.
Za to vrijeme u tavu na ugrijani maslac dodati sjeckani luk, slaninu i pržiti dok luk ne omekša. Dodati sjeckane šampinjone, a ako je potrebno podliti sa malo vode dok šampinjoni ne omekšaju. Nakon 15-ak minuta zaliti vrhnjem za kuhanje, dodati peršin i začine po ukusu. Izvor: Coolinarika.com
PUDING OD KESTENA
- 20 dag šećera
- 5 žumanjaka
- 20 dag pasiranih kestena (350 g sirovih)
- snijeg od 5 bjelanjaka
- 5 dag čokolade za kuhanje
- 2,5 dl slatkog vrhnja
Priprema:
U čvrsti snijeg od bjelanjaka umiješajte šećer. Na pari rastopite čokoladu i pomiješajte s malo hladne vode, a zatim umiješajte žumanjke i pasirane kuhane kestene. Smjesu ulijte u namašćeni i pošećereni kalup za puding pa kuhajte na pari 1 sat. Poslužite s tučenim slatkim vrhnjem. Izvor: Sensaklub.hr