Uvjetna osuda vlasniku čijim je nehajom teško ozlijeđen radnik pri sječi stabala

06:01h
0
Ilustracija: sxc.hu

Općinski sud u Koprivnici proglasio je krivim Darka R. (51) iz Svetog Petra Čvrsteca zato što iz nehaja nije postupio po propisima o zaštitnim mjerama te je time izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, a kaznenim je djelom prouzročena teška ozljeda neke osobe. Time je okrivljenik počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti, za što mu je izrečena kazna zatvora u trajanju devet mjeseci. No, bit će primjenjena uvjetna osuda ukoliko okrivljenik u roku dvije godine ne počini novo kazneno djelo.


Razlog zbog kojeg je Darko R. Osuđen je taj što je dana 21. veljače 2013. godine oko 15 sati u Raščanima, kao vlasnik OPG-a, protivno odredbama Zakona o zaštiti na radu, naložio radniku Stjepanu Mihaljeku da pomoću motorne pile vrši sječu stabala. Olako je držao kako će radnik obaviti poslove sječe šume na pravilan i stručan način te da neće biti štetnih posljedica, mada je bio svjestan da radnik nije osposobljen za taj posao te da mi nije provjerena zdravstvena sposobnost. Naime, prema Pravilniku o poslovima s posebnim uvjetima rada, posao sječe stabala spada u tu vrstu poslova.

Okrivljenik je kriv i zbog toga što radniku nije osigurao zaštitni šljem za glavu s vizirom, a prilikom sječe stabala je zbog nestručnosti i nenošenja zaštite za glavu grana udarila Mihaljeka u glavu. Na taj je način nesretni radnik zadobio teške tjelesne ozljede, odnosno ozlijeđena mu je lijeva strana glave i predio lijevog oka. Točnije, zadobio je ogrebotine te ranu donjeg kapka lijevog oka, laceraciju spojnice lijeve očne jabučice, prijelom kostiju lubanje i lijeve očne duplje uz potres i nagnječenje mozga. Kao posljedica tih ozljeda nastupila je djelomična oduzetost donjih udova te oštećenje desnog očnog živca.

Koprivnički je Općinski sud pri odlučivanju o kazni kao olakotne okolnosti uzeo da je okrivljenik do sada neosuđivan te da je otac maloljetnog djeteta.

čitam...