planovi

VELIKA GOSPA Ništa od koncerta u Molvama, no procesija i misna slavlja će se održati, fra Tuba otkrio kako će sve izgledati

Tradicionalnog zabavnog dijela na koji su mnogi navikli neće biti, no liturgijska i religijska slavlja će se održati. Više nam je rekao fra Zdravko Tuba, molvarski svećenik.

17:30h
0
Foto: Matija Gudlin
Svečanost u Molvama // Foto: Matija Gudlin

Marijansko svetište u Molvama poznato je kršćansko odredište gdje vjernici iz cijelih krajeva Hrvatske dolaze na svetkovinu blagdana Velike Gospe koja se obilježava 15. kolovoza svake godine. U istom razdoblju općina Molve slavi svoj dan, baš na Veliku Gospu nerijetko se u večernjim satima održi poveća zabava koja privuče mnoštvo ljudi.

Ove godine neće biti koncerta ni večernjih zabava i okupljanja, sve zbog korone, rekao nam je načelnik Zdravko Ivančan.

– U planu je samo hodošćašće, procesija i to sve skupa. Mi ćemo 9. kolovoza imati misu za općinu i mještane, no nikakvih okupljanja neće biti. Sve smo otkazali zbog korone. Ne smijemo okupiti više od 100 ljudi, tako da ne možemo zvati goste. Prolongirat ćemo dodjelu priznanja i svega dok se situacija ne smiri, pa ćemo onda retroaktivno održati svečanu sjednicu – rekao nam je načelnik Ivančan.

Tradicionalnog zabavnog dijela na koji su mnogi navikli neće biti, no liturgijska i religijska slavlja će se održati. Više nam je rekao fra Zdravko Tuba, molvarski svećenik.

– Sve ćemo organizirati vani, na vanjskom prostoru ispred crkve. Na samu Veliku Gospu mise su u 7, 9, 11, 16 i 19 sati. Složili smo pozornicu vani na otvorenom, bit će i oltar vani. Stavit ćemo klupe ispod lipa i na taj način ćemo omogućiti svima koji dođu distancu i da imaju prostora. Daj Bože samo lijepo vrijeme. U slučaju lošeg vremena misa će biti u crkvi, dovoljno je velika, poštivat ćemo mjere i preporuke civilne zaštite. Vani je razglas složen, dapače, imamo i prijenos mise preko nekih televizija.

Foto: Red Ring Production
Fra Zdravko Tuba // Foto: Red Ring Production

Ne sumnjam da će Marija učiniti da bude lijepo vrijeme. Biskup Bože Radoš svečano će doći i voditi procesiju s kipom, tradicionalno, a onda je na vanjskom prostoru u 11 sati misa. Na kraju mise je blagoslov temelja Oaze Bezgrešne odnono Kipa Bezgrešne Djevice Marije.

Velika nam je pomoć što sve skupa možemo imati vani. Poštivat ćemo sve to, dragi Bog je organizator. Civilna zaštita je tu, a Bog dragi čuva i Majka Božja – poručio je molvarski svećenik i dodao kako će iz okolnih župa krenuti hodočašća prema Molvama, najavile su im to prijateljske župe.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!