10.7 C
Koprivnica
Petak, 24. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
Home Izdvojeno VIDEO Kupa, jedna od naših najraznovrsnijih rijeka, krije prekrasne prizore gole prirode

VIDEO Kupa, jedna od naših najraznovrsnijih rijeka, krije prekrasne prizore gole prirode

0
VIDEO Kupa, jedna od naših najraznovrsnijih rijeka, krije prekrasne prizore gole prirode
Foto: Screenshot YouTube

Kupa je vrlo raznolika rijeka te spaja kršku i panonsku Hrvatsku. Izvire u NP Risnjak, hita u brzacima prema dolini gdje šušti na slapovima i konačno meandrira u Pokuplju.

Kupa je najduža od svih rijeka koje od izvora do ušća teku unutar administrativnih granica Republike Hrvatske. S obzirom na dužinu svojega toka od 292 km, raznolikost reljefnih cjelina i na građu geološke podloge kojom se proteže njeno korito, Kupa je i izuzetno raznolika rijeka.

U gornjem dijelu toka usjekla se duboko u krševiti, brdsko-planinski prostor zelenog Gorskog kotara, potom se raširila i mirnijim tokom vijuga pitomim bregovitim krajolikom sjevernog dijela Karlovačke županije.

Primivši svoje najsnažnije pritoke, Kupa teče Pokupljem poput prave nizinske rijeke, prvo širokom ravnicom, a zatim okružena brežuljkastim reljefom Vukomeričkih gorica i obronaka Petrove gore, sve do grada Siska gdje se ulijeva u Savu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).