16.9 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
borneo

VIDEO Nacionalni park Mulu jedan je od najljepših i najočuvanijih na svijetu, ovakvih prizora nema nigdje
V

Kretanje kroz džunglu jako je teško od blata uslijed stalnih kiša, ali i poplava. U džungli rastu i  brojne egzotične biljke.

Ne propustite

Borneo je jedna od najčudesnijih prirodnih pozornica na svijetu. No, čovjek sve više zadire u prirodu, a nacionalni parkovi posljednja su obrana živih bića. Nacionalni park Mulu jedan je od najljepših i najočuvanijih na cijelom svijetu. Nalazi se u malezijskom dijelu Bornea, na sjevernom rubu otoka.

Ovdje raste bujna tropska kišna šuma, hranjena ogromnom vlagom iz okolnih mora. Česte su kiše, kao i magla i niski oblaci. Ovo je mokar svijet. Džunglom dominiraju velika stabla dikterokarpa, i do 60m visokih. U bujnoj šumi, mnoga živa bića nalaze prostor za skrivanje. Najviše ima beskralješnjaka, a mnogi od njih ne žive nigdje drugdje osim ovdje. Vodozemci i gmazovi također su česti. Ovdje se život odvija visoko u krošnjama. Nebrojene žabe nikad se ni ne spuštaju na tlo. Zeleni gušter također se vješto skriva u zelenilu. Na visokim katovima šume nalazi sve što mu treba, a boja mu daje izvrsnu kamuflažu među lišćem. I žabe i gušteri, kao i ostale životinje moraju se čuvati zmija, česti isto tako izvrsno uklopljenih u okoliš. Ovi izvrsni penjači stalno patroliraju drvećem u potrazi za plijenom. Među njima je i opasna zmija otrovnica. Smrt stalno vreba u džungli.

Orangutani su poznati majmuni, no ne i jedini. Majmuni su društvene životinje. Obitelji se zajedno hrane, ali i  brane od neprijatelja. Posebno su ugroženi mladunci. Lišće i šumski plodovi glavni su izvor hrane ovim primatima. U trenucima odmora, međusobno timarenje važno je za održavanje kako zdravlja, tako i obiteljskih odnosa.

Brojne muljevite rijeke krivudaju kroz park. Hrane ih još manji potoci, a nisu rijetki ni slapovi. Kretanje kroz džunglu jako je teško od blata uslijed stalnih kiša, ali i poplava. U džungli rastu i  brojne egzotične biljke. Posebno se ističu orhideje, također koje rastu u krošnjama. Svojim oblikom, bojom te mirisom, ovi cvjetovi privlače brojne oprašivače. Među biljkama su i mesožderke vrčonoše.

Vapnenac čini stjenovitu podlogu parka Mulu, često kao strme uzvisine koje strše iz džungle. Kao i kod nas u kršu, brojne su špilje. I u njima žive mnoga živa bića.

Jelenja špilja pruža nevjerojatan spektakl u sumrak. Iz nje svaki dan izlijeće preko 3 milijuna šišmiša. Val za val ovih letećih sisavaca prekriva nebo, dok kreću u lov.

Nacionalni park Mulu zaista je čudo svjetske prirode i zaslužuje da ga se očuva.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Turnir

Đurđevačke teniske nade uspješne u Varaždinu, Andrej posustao tek u polufinalu

Kako doznajemo, na turniru za mlade tenisače u Varaždinu, koje je organizirao TK Varteks za tenisače do  8, 9...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×