prosvjed protiv macrona

VIDEO Najava o obaveznom cijepljenju izvela više od 100 tisuća Francuza na ulice

Najava francuskoj predsjednika Emmanuela Macrona kako će uvesti obavezno cijepljenje za zaposlenike u zdravstvenom sektoru uzrokovala je velike prosvjede u Francuskoj.

10:39h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Osim zaposlenika u zdravstvenom sektoru koji će se, prema Macronovoj najavi morati cijepiti, za sve druge tražit će se potvrde o cijepljenju ili o negativnom testu za ulazak u restorane, kino dvorane, vlakove…

Osim što Francuzi očito ne vole prisile, spekulira se i kako će uvođenje obaveznog cijepljenja u zdravstveni sektor dovesti i do širenja te obaveze i na druge sektore.

Organizatori prosvjeda izvijestili su kako je brojka od 114.000 prosvjednika koji su u subotu, 17. srpnja, prosvjedovali u 137 gradova i mjesta diljem Francuske, od čega 18.000 u Parizu, a što je objavilo francusko Ministarstvo unutarnjih poslova, zapravo puno veća, izvijestio je Reuters.

Više od sto tisuća ljudi marširalo je u subotu Francuskom prosvjedujući protiv planova predsjednika Emmanuela Macrona da prisili na cijepljenje zdravstvene radnike i zahtijeva besplatnu potvrdu o COVID-19 za ulazak u mjesta poput restorana i kina.

Prosvjednici kažu da narušavaju slobodu izbora onih koji ne žele cijepljenje, a diljem zemlje održalo se 137 marševa koji su okupili gotovo 114.000 ljudi, od čega 18.000 u Parizu.

– Svatko je suveren u svom tijelu. Predsjednik Republike ni na koji način nema pravo odlučivati ​​o mom pojedinačnom zdravlju – rekla je jedna prosvjednica u Parizu koja se identificirala kao Chrystelle.

čitam...