IZ DNEVNIKA ISTRAŽIVAČA

VIDEO Neretva, spektakularan splet močvara, plantaža mandarina i lubenica, plaža i drevnih naselja

Kao i mnoga ostala područja, cijelo je područje konačno oblikovano nakon kraja zadnjeg ledenog doba, prije otprilike 10 000 godina.

20:00h
0

Neretva je jedina velika delta u našoj zemlji. To je takvo ušće rijeke koje se proširuje u more gdje rijeka taloži velike količine sedimenta. Kao i mnoga ostala područja, cijelo je područje konačno oblikovano nakon kraja zadnjeg ledenog doba, prije otprilike 10 000 godina. Uslijed zatopljavanja klime, zbog otapanja i povlačenja velikih ledenjaka, podigla se razina mora te je premjestila ušće u blizinu Pelješca gdje se danas nalazi. Tako je nastala dolina s deltom sadašnjeg izgleda.


Izvire u Bosni i Hercegovini, gdje najprije teče kroz spektakularni kanjon, a potom kroz hercegovačke doline. Stari most u Mostaru jedna je od najpoznatijih građevina na rijeci. Neretva u Hrvatsku ulazi kod Metkovića, gdje se širi u prostranu dolinu, odnosno deltu.

Neretva je danas splet slatkih i slanih močvara, nepreglednih plantaža mandarina, lubenica i ostalog voća te povrća, pješčanih plaža, modernih i drevnih naselja. Kako to izgleda, pogledajte u videu.

čitam...