10.7 C
Koprivnica
Petak, 24. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Iz dnevnika istraživača

VIDEO Pogledajte kako izgleda puštanje veličanstvene divlje mačke, risa, u prirodu Velebita
V

Imao sam čast svjedočiti puštanju risa na Velebit, naći se oči u oči s ovom veličanstvenom divljom mačkom. To je trajalo svega nekoliko sekundi doduše, ali vrijedio je dolazak na ovu našu planinu.

Ne propustite

Šumska ljepotica Štirovača u srcu Velebita bogatija je za novog stanovnika! U subotu ujutro, u sklopu projekta LIFE lynx, ris Pino ispušten je na graničnom području između Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Parka prirode Velebit te se pridružio u misiji spašavanja dinarske populacije od izumiranja. Najvažniji cilj LIFE Lynx projekta je zaustaviti izumiranje dinarske i jugoistočne alpske populacije risa, koje će se postići nizom kompleksnih aktivnosti iz različitih područja upravljanja risom.

U Europi je ris nestao u mnogim zemljama zbog lova te nestanka i degradacije staništa. Ceste presijecaju njegov životni prostor, a vozila ga usmrćuju. Autohtoni dinarski ris istrijebljen je iz Hrvatske, Slovenije te BiH na početku 20. stoljeća. Tek su 1973. godine na području Slovenije reintroducirana tri para iz Slovačke, potom su se namnožili i proširili i na Hrvatsku. Žive u gustim planinskim šumama u kojima ima dovoljno plijena i mira, ponajviše u Gorskom kotaru, na Velebitu i u Lici.

Ris je vrlo velika mačka teška dvadesetak kilograma, dugačka od 80 do 130 cm, a u ramenima visoka 60 cm. Osim po veličini, najbolje se prepoznaje po čuperku crnih dlaka na ušima, dugačkim i 4 cm. Crvenkastosive je boje s tamnim pjegama. Glava mu izgleda veća zbog zalistaka, a rep mu je relativno kratak. Radi lakšeg kretanja u snijegu, šape su mu velike, a noge dugačke.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

centrum mundi

Tara Rušak, Ivana Antolaš i Zvonko Vrhovski prvi na poznatoj ludbreškoj utrci, medalje uzeli i Sara Podoreški i Marina Matota

Ludbreg je prošle subote bio domaćin cestovne utrke Centrum Mundi, kojoj se odazvalo 280 trkača. Okušali su se na...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti